Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Narodnjaci i Zeleni potpisali koalicijski sporazum

Autor: Siniša Klarica

05.02.2013. 23:00
Narodnjaci i Zeleni potpisali koalicijski sporazum

Foto: Vedran SITNICA



HNS-ovci i Zeleni očekuju da će ovoj koaliciji pristupiti i ostale stranke, koje imaju vrlo slične eko-programe, a to sigurno nije HDZ


HNS i Hrvatska stranka zelenih – Eko savez Zadarske županije danas su sklopili koaliciju za predstojeće lokalne izbore. Sporazum su potpisali predsjednica županijskog HNS-a Vesna Sabolić i predsjednik ŽO Hrvatske stranke zelenih – Eko savez – Zeleni Zdravko Belušić.
Sporazum je potpisan nakon inicijative i zajedničke suradnje Zelenih i HNS-ovih ogranaka na terenu, posebice onih u Prkosu, Škabrnji i Zemuniku Donjem, a vezanih uz inicijativu protiv građenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom na postojećoj lokaciji pored Biljana Donjih.  Belušić je također i predsjednik udruge Eko-Ravni Kotari te je ponovio kako je je udruga cijelu stvar predstavila saborskom odboru na pritužbe i predstavke.
Opasnost uz plodna polja
– Tad nam je rečeno da je studija utjecaja na okoliš koja se odnosi na Centar, zastarjela 5-6 godina i da bi za izradu nove trebalo osam mjeseci. Po nama je to sasvim dovoljno vrijeme za pronalaženje druge lokacije, a ne ove koja je inače peta u nizu, udaljena svega 40-ak metara od prvih kuća i najplodnijih polja. Uz to, Centar se nalazi na osjetljivom slivu voda kojim se opskrbljuju okolna mjesta i Zadar, rekao je Belušić naglašavajući zajedno s Vesnom Sabolić kako Zeleni nisu protiv investicija, ali su za one koje će upotrebljavati suvremenu  eko-tehnologiju i za one investicije koje vode brigu o zaštiti okoliša.
Također, Zeleni su i protiv tzv. Crnog brda, odlagališta troske iz šibenske Crnice u Biljanima Donjim, koje izravno ugrožava Nadin, selo koje je nedavno dobilo  certifikat eko-naselja. Za to je prikupljeno oko 2.600 potpisa.
HNS-ovci i Zeleni očekuju da će ovoj koaliciji pristupiti i ostale stranke, koje imaju vrlo slične eko-programe. NO prema Belušiću to sigurno nije HDZ. Izborne kvote dogovorit će se nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s ostalim strankama.
“Naknadna pamet”
U drugom dijelu tiskovne konferencije HNS-ov gradski vijećnik Ivo Gregov, inače i predstojnik Ureda državnbe uprave u Zadarskoj županiji, rekao je kako je gradska vlast, nakon nekoliko izmjena u posljednjih nekoliko mjeseci, konačno prihvatila prijedlog oporbe vezan za obračun komunalnog doprinosa u procesu legalizacije bespravnih gradnji.
– Konačno su pristali i na ono protiv čega je stalno bio gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Na današnjoj sjednici prihvatit će se obroćno plaćanje  na rok od 5 do 6 godina uz popust od 15 posto, čime se anulira kamata. Ovo je primjer da je i “naknadna pamet” ponekad dobra, rekao je Gregov.
Današnja sjednica Gradskog vijeća, istaknuo je, trebala je biti posljednja pred lokalne izbore, ali će se održati još jedna, nakon koje će HNS održati posebnu tiskovnu konferenciju s osvrtom na protekli mandat.