Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar dobio prvu izviđačku udrugu

Autor: Irena Jurjević

05.02.2013. 23:00
Zadar dobio prvu izviđačku udrugu

Foto: Vedran SITNICA



Cilj zadarske udruge izviđača je pridonošenje razvoju djece i mladih, promicanje, razvitak i unaprjeđenje izviđaštva u Zadarskoj županiji. Igre, logorovanja, kolonije, zimovanja, smotre, izleti, ekspedicije i natjecanja samo su dio djelatnosti zadarskih izviđača


Na inicijativu Osnovne škole Zadarski otoci te braniteljske Udruge pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran”, Zadar je dobio i svoju prvu izviđačku udrugu.
Iako tek nedavno upisana u registar Udruga izviđača „Damir Tomljanović – Gavran” – Zadar već sada broji osamdesetak članova koji su sudjelovali i u aktivnostima ovogodišnje Noći muzeja.
„Spiritus movens” udruge, njihova načelnica Irina Kozličić, inače profesorica biologije i kemije OŠ Zadarski otoci, i sama je bila izviđačica u Splitu za vrijeme srednje škole i fakulteta te se začudila što u Zadru ne postoji takva tradicija, kaže. Cilj zadarske udruge izviđača je pridonošenje razvoju djece i mladih, promicanje, razvitak i unaprjeđenje izviđaštva u Zadarskoj županiji. Igre, logorovanja, kolonije, zimovanja, smotre, izleti, ekspedicije i natjecanja samo su dio djelatnosti zadarskih izviđača.
– Sastanke obavljamo uglavnom u prirodi pa tako često boravimo u musapstanskoj šumi gdje radimo signalizaciju zastavicama, vježbe s konopom, izrađujemo čvorove te sudjelujemo u raznim izviđačkim igrama, pojasnila je Kozličić, dodajući kako su se povezali i s Hvidrom čiji članovi se uvijek, kaže, rado odazovu njihovim predavanjima. Teme su raznolike, počevši od prve pomoći pa do preživljavanja u prirodi, a udruga uskoro organizira i jednodnevni edukativni izlet za svoje članove u sklopu kojeg će posjetiti rodno mjesto i posljednje počivalište Damira Tomljanovića – Gavrana, heroja Domovinskog rata, ali i gradove Senj i Karlobag. Svi zainteresirani više o udruzi mogu doznati na njihovoj internet stranici www.udruga-izvidaca-gavran.hr, a prijaviti se mogu pozivom na kontakt telefon 098 561 5771.
 


 KODEKS PONAŠANJA IZVIĐAČA




1. Izviđač mora biti vrijedan u školi. Ne smije biti sklon ekscesima. U suprotnom će biti izbačen.
2. Izviđač mora biti dobar i uspješan učenik bez negativnih ocjena. Naučeno znanje treba znati nesebično dijeliti i primijeniti u svakodnevnim životnim situacijama.
3. Izviđač mora poštovati roditelje i starije, nastavnike i svoje prijatelje.
4. Izviđač mora biti vedar i društven, dobar prijatelj i poznanik.
5. Izviđač mora biti nesebičan u pomaganju drugima te spreman u svakoj prilici pružiti ruku onome tko je u neprilici.
6. Izviđač mora voljeti prirodu, brinuti se za okoliš i uključivati se u aktivnosti vezane za zaštitu prirode i uređenje životnog okoliša.
7. Izviđač mora voditi brigu o osobnoj higijeni, svom zdravlju i tjelesnoj sposobnosti.
8. Izviđač se treba kloniti loših navika, konzumiranja cigareta, alkohola i svih vrsta droga.
9. Izviđač mora biti hrabar i marljiv, iskazati se u radu svoje društvene zajednice te cijeniti svoj i tuđi rad.
10. Izviđač mora biti osoba od povjerenja.
11. Izviđač mora poštovati i razvijati duhovne i kulturne vrijednosti te uvažavati različitosti.