Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kako su pljačkali OTP banku na Bilom brigu

05.02.2014. 23:00
Kako su pljačkali OTP banku na Bilom brigu


Saslušavanjem šestoro svjedoka nastavljeno je suđenje kapetanu duge plovidbe iz Ražanca, Draganu Boškoviću (60) i Leonardou Malbašiću (37) zvanom Leon iz Novigrada u Istri, optuženima za četiri oružane pljačke kojima su se domogli više od milijun kuna plijena.
– Ja sam najprije vidio samo jednog maskiranog razbojnika koji mi je došao u ured nakon čega smo ja on i jedna kolegica krenuli prema prostoriji gdje nam je trezor. Imao je pištolj u rukama i rekao nam da otvorimo trezor, ne gledamo ga i da će biti sve u redu. Kad je ispraznio trezor upitao nas je zar je to sav novac, na što sam mu odgovorio da smo mi mala poslovnica, a onda smo sišli u prizemlje gdje sam vidio da drugi naoružani i maskirani muškarac drži na nišanu dvije kolegice, zaštitara i još jednog čovjeka – ispričao je sudskom vijeću pod predsjedavanjem suca Marijana Bitange Ivo Barada, šef poslovnice OTP banke na Bilom brigu koja je opljačkana 28. lipnja 2012. godine u 15.52 sati.
Nakon Barade svjedočile su Darija Dujić, Kristina Obućina i Zlata Jelenković koje su se kao zaposlenice u istoj poslovnici zatele svaka na svom radnom mjestu na dan oružanog napada. Sve tri žene prije svega su kazale kako se vrlo malo sjećaju jer su zbog šoka i nelagode potisnule nemili događaj iz sjećanja.
– Visoki, mršaviji i mlađi pljačkaš rekao mi je da otvorim ladice, dao mi preko šaltera najlonsku vrećicu i s pištoljem uperenim prema meni čekao da mu predam novac. Nisam ga puno gledala jer mi je tako naredio, a kad sam mu dala novac rekao je neka legnem na pod i da mi se ništa neće dogoditi – ispričala je Obućina, a slično su svjedočile i njezine kolegice Dujić i Jelenković.
Nakon triju zaposlenica na svjedočku klupu sjeli su Milenko Ćubrilo i Damir Maričić, nadglednik i zaštitar iz “Adriatic security” tvrtke koja ima ugovr o nadzru s OTP bankom.
– Ja sam taj dan došao u banku predati neke dokumente jer mi je to posao, a čim sam otvorio vrata, na pola metra od mene stajao je maskirani muškarac koji mi je cijev pištolja uperio u slijepoočnicu. Odskočio sam unatrag, ali je on pošao za mnom i rekao neka uđem i legnem na pod, što sam i učinio. Kasnije su se s kata spustili šef poslovnice i dvije djelatnice u pratnji drugog pljačkaša, kojeg nisam dbro vidio – ispričao je Ćubrila napomenuvši kako je pljačkaš u ruci držao pištolj marke Tetejac ili Crvena zastava koji su inače slični.
Na upit branitelja drugooptuženg Ive Brkića je li siguran da nije u pitanju imitacija pištolja, Ćubrilo je odgovorio kako je moguće da jest, ali da je za ovaj bio siguran sto posto da je pravi. Zaštitar Maričić kaže kako nije imao priliku suprostaviti se razbojnicima jer su bili brojčano nadmoćniji i oba naoružana. Dvojac je iz poslovnice odnio 181.640,58 kuna, 200 američkih dolara i 390 eura te pištolj “ČZ” M-75 koji su uzeli zaštitaru.
Osim ove pljačke, tužiteljstvo Boškovića i Malbašića tereti i za dvije oružane pljačke u poslovnice Hrvatske pošte te zlatarnice Celje na Poluotoku odakle su odnijeli novac i zlatninu.