Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maslina – stari temelji, novi sadržaji

05.02.2014. 23:00
Maslina – stari temelji, novi sadržaji


“Maslina – stari temelji, novi sadržaji” naziv je javne tribine koja će se održati sutra u Salima, a jučer su je u Arheološkom muzeju najavili organizatori Općina Sali i Udruga turističkih vodiča Donat iz Zadra.
Kako su istaknuli maslinar Mladen Lucin i Nenad Marčina, predsjednik Udruge Donat, cilj ovog i još niza sličnih događanja je prezentirati jedinstveni proizvod s pričom. Konkretnije, maslinovo ulje koje se na ovom području proizvodi dvije tisuće godina, pakirat će se u replike isto tako antičkih amfora i uljanica.
– Na Sveučilištu radimo na znanstvenom kontekstu cijele priče, a kad će završiti znanstveni, a započeti proizvodni ciklus, još je teško reći. Naslov tribine govori sve. Stare temelje treba uklopiti u nove sadržaje i to ponuditi hrvatskom, ali i tržištu Europske unije. Najveći proizvođač maslinovog ulja će uskoro biti Kina. Oni mogu saditi maslinike, ali ne mogu posaditi povijest. Ovih naših 2.000 godina nitko ne može kupiti, rekao je Lucin, dodavši da će se raditi na prezentaciji novog, ali i starog načina proizvodnje maslinovog ulja.
– Jedan dio turista, kampista i jahtaša ipak uvijek traži ono “staro” ulje i njega ne treba odbaciti, bez obzira na to što je ovo novo kvalitetnije. Kroz njega mi još prezentiramo i naše more jer se masline u takvoj proizvodnji moče u moru. Osim toga, i na taj način se može dobiti djevičansko ulje, rekao je Marčina.
Kako je dodao, uvertira u tribinu u Salima bit će obilaženje starog maslinika, nove uljare i OPG-a Žampera. Potom će u 14 sati u prostorijama Općine Sali 94-godišnji luški pjesnik Miroslav Marčina s nekoliko stihova o maslini otvoriti tribinu.
Uslijedit će predavanje prof. dr. sc. Ante Kolege Bage: Kako doći do znamke maslinovog ulja, zatim Mladena Lucina na temu Antičko maslinarstvo i prof. dr. sc. Zdenka Brusića na temu Arheološko-povijesne potvrde masline i maslinarstva u Dalmaciji.
Dugi otok je odabran zbog duge tradicije maslinarstva te starih maslinika kojima se otočani sve više vraćaju, a Arheološki muzej kao mjesto konferencije za novinare simbolizira dugu povijesnu baštinu koju zajedno s maslinovim uljem treba prezentirati.
Najavili su da će kroz mjesec dana organizirati i Dani kušanja maslinovog ulja u Preku, a Udruga turističkih vodiča će birati kraljicu maslinove krune. Ovo je 21. tribina Udruge turističkih vodiča Donat, a kako kaže Marčina, bit će još događanja na ovu temu.