Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ozlijeđene smo izvlačili uz pomoć konopa

05.03.2012. 23:00
Ozlijeđene smo izvlačili uz pomoć konopa


Toga dana smo kao posada helikoptera H213 sudjelovali u gašenju velikog požara na Hvaru i to od 9 do 15 sati nakon čega smo se vratili u bazu u Divuljama gdje smo se namjeravali odmorit i marendati. Oko 17 sati stigla nam je dojava sa zahtjevom za intervencijom na otoku Kornatu. Najprije smo sletjeli na heliodrom u Šibeniku gdje smo ukrcali vatrogasce. Mene je tada Slavica osobno pitao može li ići s nama na Kornat, ali je moj kapetan odgovorio kako imamo točno određeni zadatak te da mu ne može jamčiti da ćemo ga moći vratiti natrag – svjedočio je danas na Županijskom sudu u Zadru Josip Sovulj, tehničar letač koji je u sklopu posade helikoptera sudjelovao u akciji izvlačenja stradalih vatrogasaca na otoku Kornatu 30. kolovoza prije pet godina.
– Ovih šestoricu ili sedmoricu vatrogasaca iskrcali smo u Zemuniku, ali ja se toga doista više ne sjećam najbolje. Onda smo išli na Kornat po ozlijeđene vatrogasce. Prije nas na Kornatu je interevenirala druga posada. Na Kornat smo stigli oko 19 sati, a sletjeli smo na mjesto gdje je ta posada dovozila ozlijeđene vatrogasce. Bilo je to na južnoj strani otoka, sletjeli smo na ledinu. Nakon toga je došao onaj drugi helikopter i dovezao vatrogasce, mislim u dva navrata. Kod nas su se ukrcala četvorica ozlijeđenih. Dvojica su bila na nosilima GSS-a, a druga dvojica na nosilima helikoptera. Jedan od njih je mogao govoriti i tražio je vode. Odvezli smo ih u Zemunik, a tamo su već čekala dva vozila HMP-a – detaljno je prema svojim sjećanjima, prepričavao letač Sovulj.
Još je na kraju rekao kako su te večeri oko 23 sata imali naredbu da polete prema Trsatu te da bojnu za specijalne namjene prebace na Kornat. Oni su se potom vratili u Zadar po gorivo te u svoju bazu u Divulje.
– Sutradan oko 5. 30 sati opet smo iz Divulja poletjeli na Kornat kako bi prevezli tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića.
Prije njega svjedočio je još jedan tehničar letač Filip Butorović također, svjedok optužbe.
– Naša je posada toga dana oko 17 sati iz Operativnog središta u Divuljama zaprimila dojavu o mogućoj akciji spašavanja vatrogasaca na Kornatu. Nismo znali o čemu se radi. Najprije smo krenuli prema Firulama po GSS-ovce. I oni su znali samo da se radi o akciji spašavanja. Ja sam pomislio da je možda netko slomio nogu. Kad smo nadletjeli mjesto tragedije, ugledali smo stravičan prizor. Bilo je ranjenih i ozlijeđenih, pa smo se dogovorili da ih pokušamo izvući uz pomoć konopa. U prvoj turi smo izvukli četvoricu – prisjećao se nezapamćene tragedije od prije pet godina, svjedok Butorović.
I on je prepričao prizor koji su ugledali rekavši kako su se vatrogasci nalazili kao na nekom usjeku. Neki su već bili mrtvi, neki teško ozlijeđeni. Naglasio je kako nitko od njegove posade, pa ni GSS-ovci nikada ranije u životu tako nešto nisu vidjeli te da im je čak trebalo malo vremena da se priberu.
– Među drugom dvojicom vatrogasaca koje smo izvukli, jedan je bio kontaktibilan. Možda je to bio Frane Lučić. Rekao nam je da mu je hladno, pa smo mu dali pokrivač. Sveukupno je naša posada izvukla sedmoricu – posvjedočio je Butorović.
Suđenje se nastavlja i sutra ispitivanjem četvorice GSS-ovaca iz Šibenika.