Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pašman ima ljudske i prirodne resurse za Škraping!

Autor: Velimir Brkić

05.03.2013. 23:00
Pašman ima ljudske i prirodne resurse za Škraping!

Foto: Velimir BRKIĆ



Cilj Škrapinga je podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima, poručio je Ugrinić


Tkon je u subotu domaćin najpopularnije pustolovne utrke na Mediteranu pod nazivom “Škraping Pašman New Age 2013.” Ovogodišnji Škarping već je oborio sve dosadašnje rekorde, prijavljeno je više od 800 natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja, te brojni novinari i gosti predvođeni ministrima Veljkom Ostojićem, Mihaelom Zmajlovićem i Sinišom Hajdašem Dončićem te direktoricom Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić.
“Škraping tjedan”, koji je u nedjelju započeo velikom ekoakcijom, nastavljen je jučer u biogradskoj Područnoj školi Tkon, edukativnom nastavom i rijetko viđenom videoprojekcijom o Škrapingu. Domaćini su bili ravnatelj matične škole Jordanko Miloš te učiteljice Irena Bojmić i Ružica Botić. Istovremeno su 25 učenika od prvog do četvrtog razreda upriličili prigodni program u nošnjama svog kraja.
Najpopularniju hrvatsku treking utrku organiziraju Općina Tkon i Javno-komunalna ustanova Prvenj. Kao i prošlih godina organiziraju se tri utrke: ultradugačka četrdeset kilometara, light na stazi od dvadeset kilometara i đir od deset kilometara.


Program škrapinga




Danas je projekcija dokumentarnog filma “Kunjski volti” – Udruga Volat i književna večer u suradnji s knjižničnim stacionarom Tkon (Sonja Grdaš) – recitacije Rade Vrančić, dvorana restorana Sovinje Tkon, od 18 sati.
U četvrtak je predavanje “Špilje na otoku Pašmanu” – predavač Marijan Buzov, dvorana restorana Sovinje Tkon, u 17.30 sati.
U petak je izložba slika Udruge Ama Artem iz Zagreba, caffe bar Osmica, Tkon.
Utrka “Škraping Pašman 2013.” je u subotu kao i Sajam otočnih proizvoda na rivi u Tkonu, od 9 sati.
Za pobjednike Škrapinga u nedjelju je vožnja kanalom gajetama Oštro idro i Treva, udruga Frkata.
Od 8.30 sati je akcija čišćenja podmorja luke Tkon, Ronilački klub Sv. Roko Bibinje i ŠRD Kunjka Tkon.
Od 9 sati je Sajam otočnih proizvoda.