Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Proslavljena sedma zlatna medalja za maslinovo ulje

05.03.2017. 23:00
Proslavljena sedma zlatna medalja za maslinovo ulje


U Domu za odrasle osobe Zemunik jučer je bilo veselo. Proslavljala se sedma zlatna medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ovog puta osvojena na XIV. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana “Maslina” Split 2017., održanoj pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Sabora Bože Petrova i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.
– Osjećamo se ponosno, ova nagrada je velika satisfakcija za svu ljubav prema maslinarstvu i za sav trud djelatnika i štićenika pod stručnim vodstvom Mladena Marušića.
Njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo je zlatnu medalju u konkurenciji od preko 500 analiziranih uzoraka od 389 maslinara iz devet mediteranskih država.
– Ulje proizvedeno u zemuničkom Domu do sada je dobilo ukupno deset odličja od toga čak sedam zlatnih medalja za vrhunsku kvalitetu na renomiranim natjecanjima te dva srebra i jednu bronce, nabraja Nataša Petrušić, mag. socijalnog rada, ravnateljica zemuničkog Doma.
Za korisnike Doma medalje znače jako puno i veliki su poticaj za daljnji rad.
– Medalje i nagrade su dokaz da netko izvana prepoznaje rad i trud koji oni cijele godine ustrajno ulažu u maslinik i kao takve su im velik poticaj za dalje, ističe ravnateljica.
Korisnici Doma odgovorno se brinu tijekom cijele godine čupajući travu ispod njih, okopavajući ih, podrezujući ih…
– Maslinovo ulje nije samo prehrambeni artikl već i više od toga. Maslinovo ulje je gotovo pa lijek, poručuje Petrušić ističući pritom kako je posljednja berba, što se tiče uroda i količine dobivenog ulja bila vrlo dobra, a po kvaliteti odlična.
U sklopu Doma u Zemuniku već godinama postoji maslinik za koji su sadnice donirali Grad Benkovac, Općina Zemunik i drugi.
– Moram naglasiti da se naš maslinik prska i gnoji ekološkim gnojivom koje dobivamo od buhača, kojeg također sami uzgajamo, kaže ravnateljica Petrušić.
Masline za zlatno ulje ubrane su s 220 stabala maslina u desetoj zajedničkoj berbi gostiju te korisnika i djelatnika Doma.
Dom za odrasle osobe Zemunik jedina je ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj koja je prepoznata po kvaliteti maslinovog ulja, pa je samim tim uvrštena među najbolje maslinare s naših područja, što je za sve korisnike i djelatnike osobita čast.
– Osim što ga koristimo za prehranu u Domu, ulje izlažemo i u srodnim ustanovama socijalne skrbi, pohvalile su radne terapeutkinje, prof. Snježana Knežević i mag. psihologije Irena Knežević.
Dom, naime, pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji psihički bolesnoj odrasloj osobi kojoj nije potrebno bolničko liječenje, a skrb joj se ne može pružiti u vlastitoj obitelji ili osigurati na drugi način.
– Primarni cilj je kontinuirano podizanje kvalitete življenja korisnika smještenih u ustanovi, a bavljenje maslinarstvom upravo je na tom putu, zaključila je socijalna radnica Božena Kasap.