Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prosvjedni marš Zadrom na Dan žena

05.03.2017. 23:00
Prosvjedni marš Zadrom na Dan žena


Pod vodstvom Novog sindikata i Sindikata TEHNOS građanska inicijativa kojom se upozorava na nedolične uvjete rada u trgovačkim lancima, potaknuta poznatim slučajem zadarske prodavačice Suzane Šešo koja je dobila izvanredni otkaz, tzv. afera “dvije fete pršuta” – nastavlja sa svojim aktivnostima. Građanska prosvjedna inicijativa koja je započela 11. veljače 2017. pozivom političke aktivistkinje Akcije mladih iz Zadra Marjane Botić da se u znak solidarnosti svi građani dobre volje okupe na zebri ispred zadarskog lanca Interspar i šetnjom uspore njihove radne procese, razvila se u nacionalni prosvjed koordinacije nastale građanske inicijative pridruživanjem sindikata trgovačkih djelatnica i djelatnika.
Povodom Međunarodnog dana žena – Novi sindikat, TEHNOS-strukovni sindikat radnika HEP-a i Građanska prosvjedna inicijativa iz Zadra pozivaju ovu srijedu, 8. ožujka, na prosvjedno obilježavanje Dana žena – ulicama Zadra za radnice u trgovini protiv novog ropstva. Početak okupljanja zakazan je u 10.30 sati ispred trgovine Spar u City centru Zadar na Relji, a u 11 sati prosvjednici će krenuti ulicama Zadra do zgrade Suda. Pred sudom će neko vrijeme prosvjedovati u tišini pod egidom “ne ometajmo raspravu”, a kao simboličan rekvizit donijet će vagu uz natpis “pokvareno”. Dolazak na Narodni trg ispred Gradske lože predviđen je u 12 sati, gdje će biti konferencija za medije, simbolična podjela sendviča uz razgovor s građanima uz podjelu letaka.
Prosvjednici će 8. ožujka tražiti zabranu rada nedjeljom, zabranu nedopuštenog videonadzora – koji služi za nadzor i ucjenu radnica, rad na određeno – najviše do godine dana, strože kazne za vođenje dvostrukih i trostrukih evidencija o radnom vremenu te plaćen i ograničen prekovremeni rad
“Trgovački djelatnici osobito djelatnice, prema najnovijim istraživanjima spadaju u najugroženija i najstresnija zanimanja, uz to trpe teror poslodavaca u najvećem broju trgovačkih lanaca koji su svjesni da se ‘stare’ ili neposlušne radnice i radnike, u ovolikoj ogromnoj nezaposlenosti – uvijek može zamijeniti jeftinijom radnom snagom koja će pristati na još lošije radne uvjete”, poručili su organizatori pozivajući građane da im se u srijedu pridruže na prosvjedu.