Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Škovrlj je snimao reportažu po pravilima struke, nije maskiran pokušao ući u poštu”

05.03.2017. 23:00
“Škovrlj je snimao reportažu po pravilima struke, nije maskiran pokušao ući u poštu”


Dana 1. ožujka 2017. godine, u dnevnom listu “Zadarski list”, na posljednjoj stranici objavljen je članak novinara Luke Perića, pod naslovom “SPORNI PRILOG Novinar Edi Škovrlj maskiran pokušao ući u poštu”, te podnaslovom “Na HRT-u utvrđuju odgovornost novinara, a moguća je i opomena pred otkaz”.
Objavom netočnih navoda sadržanih u naslovu navedenog članka, kao najuočljivijem i najčitanijem dijelu članka (i novina općenito), a koji sadrži tvrdnje negativnog i zlonamjernog sadržaja, podnositelju je nedvojbeno prouzročena šteta u vidu povrede prava osobnosti – i to prava na ugled, čast i dostojanstvo građanina. Naime, prosječnog se čitatelja ovako senzacionalistički objavljenim naslovom navodi na potpuno pogrešan zaključak kako je podnositelj namjeravao počiniti kazneno djelo, odnosno da je, najblaže rečeno, neodgovorna i neprofesionalna osoba i novinar, čime ga se javno diskvalificira i difamira. A pravo je stanje stvari upravo suprotno nego što bi se to dalo zaključiti iz spornog naslova.
Naime, g. Edi Škovrlj sporne je prigode snimao reportažu ispred jedne poslovnice Hrvatske pošte, sve sukladno prethodnom dogovoru s medijskom kućom “Hrvatska radiotelevizija” i prema pravilima struke, bez ikakve maske ili odjevnog predmeta koji bi na bilo koji način doveo u pitanje njegov identitet, čak štoviše, isti je nosio vjetrovku sa jasno otisnutim i prepoznatljivim logom HRT-a!
Osim što g. Škovrlj te prigode nije bio maskiran, on uopće nije imao namjeru ući u prostorije Hrvatske pošte, a kamoli da je pokušao ući u isti, kako to pogrešno stoji u naslovu članka. Ipak, posebno začuđuje činjenica da se i u samom tekstu članka citiranog naslova navodi:
“Ipak, te su se informacije redom pokazale preuveličanima, jer zadarska policija nije dobila nikakvu prijavu u navedenom slučaju, Škovrlj nije pokušao ući u poštu, a ni HRT nije najavio dodatne sankcije”.
Opravdano se dakle postavlja pitanje što je zapravo autor članka htio postići s ovako eksplicitnim i senzacionalističkim naslovom članka, kad je očigledno u vrijeme pisanja teksta i sam znao da isti nikako ne odgovara pravom stanju stvari. Razlog ovako neprofesionalnom i malicioznom postupanju autora za sada ostaje nepoznat, međutim, više je nego jasno kako je za g. Škovrlja, kao osobu koja svojim dugogodišnjim besprijekornim radom i rezultatima opravdava ugled i čast koji uživa u društvu, nastala šteta u vidu povrede osobnosti, te da je grubo povrijeđena odredba čl. 16. Zakona o medijima koja istima nalaže poštivanje privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti građana.
Slijedom svega navedenoga, a sukladno odredbama čl. 22. st. 1., čl. 40. i čl. 41. st. 1. Zakona o medijima, pozivamo Vas da u prvom sljedećem izdanju “Zadarskog lista” nakon primitka ovog zahtjeva objavite gore izloženi ispravak objavljenih informacija bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu Vaše tiskovine i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.
Edi Škovrlj po pun.


Korljan & Partneri