Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Smeta me što o obrani Vukovara govore oni koji tamo nisu bili

05.03.2017. 23:00
Smeta me što o obrani Vukovara govore oni koji tamo nisu bili


Projekcija dokumentarca Slike iz života ratnika privukao je preksinoć u Kneževu palaču veliki broj hrvatskih branitelja. Koncertna dvorana bila je pretijesna da bi se vidjela još jedna ispričana priča o obrani Vukovara. Pozdravljajući nazočne zamjenik zadarskog gradonačelnika Ivica Vlakić izrazio je žaljenje što ovaj film nje bio dio otvaranja ovog obnovljenog zadarskog kulturnog zdanja. No Vlakić je podsjetio da istinu treba uvijek govoriti, jer postoje oni koji više vjeruju nekim tuđim pričama, nego onome što su vidjeli vlastiti očima.
“Slike iz života ratnika”, redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića, zapravo je priča o Ivanu Anđeliću Doktoru, hrvatskom branitelju, pripadniku 3. vukovarske bojne 3. gardijske brigade. Anđelić među svojim suborcima slovi za jednog od istinskih ratnih heroja, koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost, kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude. Jedan od puno tihih i neprimjetnih momaka, koji su uvijek “teglili” i bili srce i duša svoje postrojbe. Zbog te svoje osobine većina ih je široj javnosti ostala nepoznata, ali su oni ostali heroji svojim suborcima i krugu ljudi koji su ih poznavali.
– Mene je kao branitelja posebno zasmetala serija o vukovarskim braniteljima koja se pokazuje na televiziji. Mnogi koji tamo govore nisu bili na mjestima o kojima govore. To me kao branitelja jako smeta i zato smo išli u ovaj film, koji prikazuje samo istinu o obrani Vukovara, rekao nam je prije projekcije Ivan Anđelić.
Iako je ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu, već je nastavio karijeru profesionalnog vojnika. Umirovljen je tek nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a.
Govoreći o filmu producent Antun Ivanković je rekao kako je više puta aplicirao za sredstva HAVC-a, ali nikad nije dobio očekivanu potporu. Ivanković i Anđelić su iz istog mjesta, Tovarnika, te im je vrlo dobro poznata situacija oko obrane Vukovara. Ivankoviću je ovo drugi dokumentarni film, ali je bio suradnik na drugim filmskim projektima te u nakladništvu. Prije zadarske projekcije najavio je i novi dokumentarac Krvava berba grožđa, o stradavanju 90 mještana Lovasa, koji su bili natjerani da svoje domove napuste kroz minsko polje. Najavljeno je kako će se i ovaj film, nakon što se završi s njegovom montažom, također projicirati u Zadru.