Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bez Uskrsa nema Crkve niti evanđelja

Autor: Branko Božić

05.04.2010. 22:00
Bez Uskrsa nema Crkve niti evanđelja

Foto: Branko BOŽIĆ



Nemojmo biti kršćani na kotačima, a to znači da nas se doveze kad je potrebno na krštenje, na prvu pričest, na krizmu, na vjenčanje i na vječni počinak. Jer svi ćemo prije ili kasnije doći do svoje Kalvarije i do susreta s Gospodinom. No, ta Kalvarija za nas treba biti pobjeda i proslava s uskrslim Gospodinom, poručio je u propovijedi don Šime Kevrić
Uskrsno misno slavlje svečano je uz crkvene napjeve i blagoslov hrane održano u starohrvatskom kraljevskom gradu Ninu.
U prepunoj ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali Sv. Anselma, u zajedništvu s vjernicima Nina, Grba i Ninskih Stanova, svečano liturgijsko slavlje predvodio je ninski nadžupnik i dekan ninskog dekanata don Šime Kevrić. On je na početku obraćajući se mnoštvu u nadahnutoj propovijedi uz ostalo rekao:
Ninski zaštitnici
– Draga braćo i sestre, dragi vjernici, Isusovo uskrsnuće je najveća novost koja se ikad u povijesti ljudskog roda dogodila. Ta vijest je prvo promijenila apostole te ih je učinila vjernim i čvrstim svjedocima za Isusa Krista. Ništa ih više nije moglo spriječiti, zlostavljanje, šibanje, zatvaranje i razne prijetnje, da nastave Isusovo djelo. Taj glas, braćo i sestre, došao je i do nas preko naših očeva i majki, pradjedova, svećenika i svih onih znanih i neznanih vjerovjesnika. Jer da nije bilo uskrsnuća Gospodnjeg ne bi bilo ništa od Isusa i njegova evanđelja, ni od Crkve ni od propovijedanja, a ni mi danas ne bi bili ovdje na ovom svetom mjestu. Ta radosna vijest, evanđelje, prisutna je i živi u našem hrvatskom narodu skoro 14. stoljeća. Dolazeći na ove prostore naši davni preci susreli su se s kršćanstvom koje je već na ovim prostorima bilo prisutno šest stoljeća. Već pri koncu prvog stoljeća u naš grad Nin i njegovu okolicu dolaze prvi vjerovjesnici iz zajednice Isusovih učenika da šire, propovijedaju i svjedoče kršćanstvo. Riječ je o našim zaštitnicima sv. Anselmu, sv. Marceli i sv. Ambrozu. Oni su nam u nasljedstvo ostavili snažan pečat svog djelovanja, istaknuo je don. Šime Kevrić.
On je upozorio da i mi danas trebamo biti ti glasnici i vjerovjesnici, biti svjedoci i navjestitelji i to cjelokupnim svojim životima.
Poziv na zajedništvo i praštanje
– Svatko od nas treba biti Isusova usta, koja će govoriti ovom svijetu. Posudimo Gospodinu i svoj jezik, ali on također treba našim nogama koračati kroz naš Nin i naša ostala mjesta i gradove. Svi trebamo Isusa propovijedati i svjedočiti da je on naš Spasitelj i Otkupitelj, da je pobjednik nad smrću i da je on zalog našeg uskrsnuća i naše konačne pobjede. Pa iako smo svi svjesni toga, ponekad smo svojim postupcima sramotili svoju crkvu i svog prijatelja Isusa Krista. Naime, možda previše gledamo u ovozemaljske vrijednosti koje su samo prolazne. Nemojmo biti kršćani na kotačima, a to znači da nas se doveze kad je potrebno na krštenje, na prvu pričest, na krizmu, na vjenčanje i na vječni počinak. Jer svi ćemo prije ili kasnije doći do svoje Kalvarije i do susreta s Gospodinom, ali ta Kalvarija za nas treba biti pobjeda i proslava s uskrslim Gospodinom, poručio je u svojoj propovijedi don Šime Kevrić te nastavio:
– Nemojmo prolaziti jedan pored drugoga a da se ne pozdravimo, da se mrzimo, da ogovaramo jedni druge da želimo jedni drugima sva moguća zla. U jednostavnosti i skromnosti svog kršćanskog života Uskrs nas poziva na ljubav, opraštanje, zajedništvo i radost pobjede nad grijehom i smrću. Eto, braćo i sestre, u svjetlu ovih misli i zajedničkih razmišljanja želim radostan i blagoslovljen Uskrs vama ovdje okupljenim, vašim ukućanima, posebno bolesnima i nemoćnima te vašima u domovini i svijetu, naglasio je na kraju nadžupnik don Šime Kevrić.