Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pobjede u Mocirama neće biti dovoljne

05.04.2011. 22:00
Pobjede u Mocirama neće biti dovoljne


Malo je vjerojatno da će Zadranima izdanje poput ovog donijeti bodove protiv Senja, sastava s vrha ljestvice i pretendenta na Premijer ligu, ili u gostima kod Crikvenice, Umaga i Županje
Konačnih 34:28, s kojima su rukometaši Zadra u subotnjem dvoboju s Hrvatskim dragovoljcem ostvarili dvostruki cilj: uzeli bodove i stigli do bolje međusobne gol razlike, nagrada su za požrtvovnost i golemu želju, evidentne tijekom svih 60 minuta. Igrači Romana Perinovića dizali su se i padali tijekom susreta 21. kola, no što je najvažnije, kraj su dočekali uspravni. Nije bilo lako uspješno apsolvirati dvoboj koji doslovno znači prvoligaški život, a k tome uloviti i bolji međusobni skor, no Zadrani su na krilima Mijolovića, Jeraka, Brkljače i Cote ostali u poziciji da u posljednjih pet kola sami odlučuju o svojoj sudbini.
Toliko o licu subotnje priče, no kao i obično, postoji druga strana. Na njoj piše da je Zadar nakon poraza od Kaštela u Mocirama ponudio najlošije proljetno izdanje. Odlične role gore spomenutih igrača donijele su prevagu, međutim, nisu isplivale na valu kolektiva, već kao produkt individualne inspiracije i individualnih kvaliteta. Zadrova vanjska linija i golman Cota imali su svoj dan: Brkljača, Mijolović i Jerak zabili su gotovo koliko i suparnička momčad, no uglavnom po principu “finta lijevo, prolaz desno” ili obrnuto. Križanja i prebrojavanja gledali smo (pre)rijetko. Uz odlično snalaženje u situacijama s igračem manje, segment igre domaćih koji je bio na visokoj razini je kontra, ali do lakih golova Zadrani su dolazili najčešće nakon tehničkih grešaka Dugoraćana, jednako sputanih važnošću utakmice, a ne sjajno odrađenom defanzivnom rolom. Zadrova 6-0 zona ovaj put nije bila na razini prijašnjih utakmica.
Pobjede možda ne treba vagati kritikom, no Zadar, koji do kraja prvenstva mora dominirati u još dvije domaće utakmice i najizglednije na jednom od tri preostala gostovanja, treba revidirati prošlotjedni nastup. Naime, malo je vjerojatno da će im izdanje poput ovog donijeti bodove protiv Senja, sastava s vrha ljestvice i pretendenta na Premijer ligu, ili u gostima kod Crikvenice, Umaga i Županje. Prvi sljedeći kvalifikacijski ispit očekuje ih ovog vikenda u Crikvenici, kod momčadi koja će s dva boda tražiti potvrdu prvoligaškog statusa. Zadar u 22. kolu neće biti autsajder, no jedino uz uvjet da reprizi angažmana protiv Dragovoljca doda kolektivnu dimenziju više. Dimenziju kakvu je imala njihova igra u ogledima s Osijekom, Đakovom i Brodom. Slavlja u Mocirama, bez obzira na dojam, a s obzirom da Dragovoljac i Mladi rudar do kraja imaju domaću utakmicu više, neće biti dovoljna. “Plavima” treba i gostujuća pobjeda, a Crikvenica je možda i najbolja prilika.


 BOLJI U IGRI “PET NA ŠEST”


U drugom poluvremenu Zadar je u četiri navrata bio prisiljen braniti se s igračem manje, no brojčana inferiornost nije zasmetala domaćim rukometašima. Štoviše, Zadrani su u tih osam minuta funkcionirali najbolje. Ako bi koja lopta i prošla pored rezolutne zone, za nju bi se pobrinuo Cota, dok su na suprotnoj strani terena Mijolović, Jerak i Brkljača kažnjavali sve propuste gostiju. Da su Perinovićevi izabranici cijelu utakmicu odigrali na istoj razini, gol razlika na kraju bi zasigurno bila dvocifrena.