Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U petak “happening” za Gotovinu

05.04.2011. 22:00
U petak “happening” za Gotovinu


Pokret Stop progonu hrvatskih branitelja organizira u petak u Pakoštanima s početkom u 18 sati prosvjedni skup potpore hrevatskim generalima. Jedna je to u nizu akcija, rekao je Zvonimir Trusić  koja će kulminirati 15. travnja prosvjednim skupom u Zagrebu, neposredno prije čitanja presude generalima Anti Gotivni, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Ipak, članovi pokreta se nadaju da će se donijeti oslobađajuća presuda, a skup u Zagrebu i Pakoštanima ne nazivaju prosvjednim skupom nego happeningom. Josip Miljak ipak misli da će generali biti osuđeni, iako možda budu pušteni 15. travnja.  
–  Hrvatska vlada morat će zauzeti stav pred narodom i javno se distancirati od osuđujuće presude. U protivnom, priznat će samoukinuće hrvatske države. Cilj naših prosvjeda je prisiliti vlast kako bi se spriječila daljnja erozija hrvatske države, govorio je nekad poznati pravaš.
Zvonimir Trusić je naglasio kao pokret nije prirepak niti jedne stranke, ali je dočekan novinarskim pitanjem kako to da je za današnju tiskovnu konferenciju stigao poziv iz Hrvatske stranke prava, napisan na njihovom službenom memorandumu. Organizator skupa Dalibor Barešić rekao je da se radi o tehničkoj pogrešci. Zapravo, Barešić je zamolio županijskog predsjedika HSP-a Đanija Bunju da mu pomogne animimirati medije jer to ovaj nije znao učiniti.
Među ostalim zahtjevima pokret Stop progonu hrvatskih branitelja traži: Odmah i bezuvjetno zaustaviti daljnji progon hrvatskih branitelja, u kaznenom zakonodavstvu zaštititi hrvatski Domovinski rat te čast pripadnika hrvatskih oružanih snaga i žrtava rata. Ukinuti državnu financijsku potporu udrugama i publikacijama koje kriminaliziraju i izvrgavaju ruglu hrvatski Domovinski rat. Ukinuti (abrogirati) Zakon o općem oprostu, koji je pretvoren u lažni revizionizam hrvatskog Domovinskog rata i sredstvo za povlašteni status srpske etničke manjine u RH. Osloboditi hrvatsko pravosuđe političkih dogovora kojima se zaustavlja procesuiranje agresorske srbijanske vojske. Obraniti neovisnost RH čišćenjem (lustracijom) od komunizma. Zabraniti provedbu naloga protuhrvatskih moćnika. Objaviti skrivene sporazume sa Srbijom i Crnom Gorom.
Upitan kojima to institucijama treba ukinuti državnu potporu, Trusić je rekao:”…novinama Srpskog narodnog vijeća zbog natpisa „Oba su pala”, te kazalištu Rade Šerbedžije zbog čijih je orgija bankrotirala jedna hrvatska općina.”
Trusić je rekao da nema bojazni da se njihovi prosvjedi  ili „happeninzi” izrode u nekakvo nasilje jer bi to po njima bilo čedomorstvo zbog činjenice da su branitelji stvarali hrvatsku državu.
Na kraju predstavljen je sam program u Pakoštanima na kojem će pjevati Niko Bete, a održat će se i 2-3 govora potpore hrvatskim generalima. 15. travnja u Zagrebu, pet minuta prije čitanja presude u 11.00, a koja će se pratiti preko video-zida iz Haaga, biskup Jezerinac predvodit će molitvu za hrvatske generale, a bez obzra kakva prsuda bude donijeta u 13,00 održat će se misa za poginule hrvatske branitelje.  


 GOTOVINA ODOBRIO “PROSVJED”


Iako je general Ante Gotovina zamolio da se ne održavaju prosvjedi u njegoivo ime, Trusić je rekao da je general odobrio prosvjed u Pakoštanima. Navodno, to su mu prenijele osobe iz neposredne generalove blizine, pa događaj u Pakoštanima službeno i nije nazvan prosvjedom nego happeningom.