Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iako na različitim stranama, žrtva i napadač komuniciraju

05.04.2012. 22:00
Iako na različitim stranama, žrtva i napadač komuniciraju


Juru Živkovića (33) nakon kraće svađe ubo je nožem pokraj srca poznanik iz kvarta, 41-godišnji Mladen Rosić. Živković je srećom, prošao s lakšim ozljedama koje nisu ostavile posljedice za njegovo zdravlje, a Rosić je optužen zbog pokušaja ubojstva


Moj je prvi iskaz bio osvetoljubiv, a drugi put kada sam svjedočio već sam se malo “ohladio”. Odnosi između mene i Rosića trenutačno nisu baš najbolji. Postoji tenzija zbog ovog suđenja. Mi smo sada na dvije različite strane iako komuniciramo – izjavio je jučer na Županijskom sudu u Zadru 33-godišnji Jure Živković koji je za sebe rekao kako je bivši fotoreporter.
On je, naime, žrtva 41-godišnjeg Mladena Rosića koji ga je 23. lipnja prije šest godina nakon međusobne svađe ubo nožem pokraj srca. No, unatoč mjestu na kojem ga je ubo, Živković je ipak, srećom, prošao s lakšim ozljedama koje nisu ostavile posljedice za njegovo zdravlje, a Rosić je optužen zbog pokušaja ubojstva.
Ovo se suđenje jučer ponavljalo po treći put pred potpuno izmjenjenim Sudskim vijećem kojim sada predsjeda Boris Babić, a na traženje Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
Naime, nakon prvog suđenja Rosić je bio nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Ista se “priča” ponovila i na drugom suđenju, a Rosiću je i kazna zatvora bila umanjena za dva mjeseca. Nakon toga Vrhovni je sud zatražio ponavljanje suđenja i “nove” suce, smatrajući kako se presuda temelji na pogrešno utvrđenoj kvalifikaciji kaznenog djela te kako je u pitanju – pokušaj ubojstva.
A, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, dvojica bivših ovisnika o teškim drogama 23. lipnja 2006. godine našli su se s još nekim poznanicima ispred jedne kvartovske trgovine. Napili su se, a onda je došlo do svađe između Rosića i Živkovića. Prema Živkovićevim tvrdnjama do svađe je došlo jer je Rosić optužio Živkovića da dila heptanone što ga je, kako je rekao, “strašno zabolilo, razbjesnilo i uvrijedilo”. Živković ga je potom nekoliko puta udario šakom u glavu, nakon čega je Rosić otišao u stan udaljen stotinjak metara i vratio se s nožem duljine oštrice duge 12 i pol centimetara. Ubo je Živkovića u predjelu prsa, malo ispod srca.
Prema mišljenju vještakinje psihijatrijske struke optuženi Rosić kao sudionik Domovinskog rata ima dijagnosticiran PTSP, a u trenutku “počinjenja kaznenog djela bio je smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri”.
Međutim, s obzirom na to da je prošlo puno vremena od tog vještačenja i to toliko da je vještakinja otišla u mirovinu, Sudsko je vijeće prihvatilo prijedlog obrane za novim vještačenjem pa se suđenje zbog toga odgodilo za kraj svibnja.