Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Molitveno sjećanje na stradale u ratovima

Autor: Velimir Brkić

02.04.2010. 22:00
Molitveno sjećanje na stradale u ratovima

Foto: Velimir BRKIĆ



U organizaciji Vojnog ordinarijata, Vojne kapelanije “Sv. Gabrijel Arkanđelo” iz Zemunika jučer je na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti, dan pokore i posta, upriličen tradicionalni XII. križni put Hrvatske vojske i policije uzduž brda  Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero, brda koje nadvisuje ravnicu ravnokotarskih župa Radašinovci, Banjevci, Dobra Voda i Polača.
Križni put počeo je u banjevačkom zaseoku Donji Bakovići, a završna postaja bila je na brdu  Kamenja, pored kapele Svih svetih, koju su 1995. godine podigli župljani župe Polača u spomen na mučeništvo svojih sumještana ubijenih i pobacanih u jamu Kamenjarku za vrijeme Drugog svjetskog rata i burnog poraća.
I ove godine su za sudjelovanje u pobožnosti jednoiposatnog Križnog puta pristigli brojni pripadnici Hrvatske vojske, braniteljskih udruga te čelništvo zadarske Policijske uprave, na čelu sa novim načelnikom Zlatkom Sokolarom. U koloni Križnog puta bio je i donedavni zadarski policijski čelnik Antun Dražina, načelnici općina Polača i Stankovaci, Viktor Prtenjača i Željko Baradić, načelnik Financijske policije Radoslav Bobanović, ratni zapovjednik Škabrnjske bojne Marko Miljanić, ravnatelj biogradaske Srednje škole prof. Božo Došen… Bili su tu i župljani iz Polače, Radašinovaca, Banjevaca, Vrane, Pristega, Zadra, Benkovca…
Predmolitelj ove vojničke pokorničke pobožnosti u zajedništvu sa subraćom svećenicima bio je vojni kapelan kapelanije u Zemuniku o. Iva Topalovića. Uspinjući se na brdo od postaje do postaje, razmišljanjima o muci Gospodina Isusa pjevao se Gospin plač i drugi korizmeni napjevi.
Po završetku kalvarijskog hoda vojni ordinarij u RH biskup Juraj Jezerinac propovijedao je okupljenom vjerničkom mnoštvu. Zlatna nit njegove propovijedi je govor o Isusovoj patnji, muci i smrti koja je pokazatelj Božje ljubavi prema nama. Parafrizirajući zlo i dobro rekao je da se zlu trebamo oduprijeti snagom Božjom, te je posebno naglasio štovanje Majke Božje u Hrvatskoj.
– Zašto mali čovjek uvijek mora krvariti, oni drugi će ostati pošteđeni, zapitao se mons. Jezerinac pored 57 metara duboke jame Kamenjarka u crkvici Svih svetih.
– Isto tako je bilo i u Domovinskom ratu kad su goloruki mladići srcem branili Hrvatsku koji su poput Krista potom izvedeni pred sudove, a oni veliki su zadržali svoja prijestolja. Štoviše, veliki izjednačavaju žrtvu i agresora. To je zapravo ono gdje prestaje pamet i nastupa ljudska zloća, rekao je mons. Jezerinac koji je predvodio tradicionalni Križni put Hrvatske vojske i policije na brdu Kamenjak.
Ako želimo vidjeti koliko nas Bog ljubi, pogledajmo križ. On nam je najviša propovjedaonica. Nikad nećemo moći shvatiti tajnu križa. On nam govori da Bog želi vladati ljubavlju, a ne silom. Stoga su se i naši branitelji okitili krunicom kako bi poručili svijetu da nisu vođeni u obrani svoje Domovine mržnjom nego ljubavlju, da žele svojim životom obraniti svaku grudu zemlje i svoj dom. A na to imaju pravo, štoviše, to je najviši čin ljubavi, jer “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje” (Iv 15, 13), rekao je Isus.
– Patnja hrvatskog naroda nije besmislena ni uzaludna, to su dokazali branitelji u Domovinskom ratu. Međutim patnja može postati oružje spasenja,što ne mogu shvatiti ljudi nevjere. Njima je križ ludost, a nama snaga, poručio je Jezerinac, pozivajući okupljene predstavnike vojske, policije, branitelje, svećenike i ostalo vjerničko mnoštvo da mole za branitelje zatočene u Haagu da izdrže.
Hrvatskom narodu duboko se u pamćenje usjekla Isusova muka i smrt. Stoga je s ljubavlju obavljao križni put. Možda i zato što je naša sudbina slična Isusovoj sudbini. Moćnici ovoga svijeta osudili su Isusa jer im nije bio po volji. Moćnici ovoga svijeta osudiše i nas jer im nismo bili po mjeri. Umjesto da se pokaju, stvoriše sud da bi se poput Poncija Pilata mogli opravdati.
– Nažalost, oni koji su branili ovu zemlju nalaze se na sudu, poput generala Gotovine i ostalih. Molimo za njih da podnesu i ovaj dio križnog puta za svoju Hrvatsku, da se vrate svojim obiteljima i u svoju dragu Domovinu, rekao je Jezerinac pošto se zapitao zašto našim ljudima ne sude sudovi u Hrvatskoj već oni u Haagu.
– Time smo kao narod duboko pogođeni, jer se ne uvažavaju hrvatski sudovi,  istaknuo je biskup Jezerinac.
Poruke iz Haaga poručuju kako su agresor i branitelj isto, zapitao se biskup Jezerinac pošto je potpuno nerazumnima nazvao posljednje medijske i ine napade na Svetog Oca.
– U mraku Velikoga petka, moleći i klanjajući se njegovu svetom križu osjetimo silnu utjehu i neka se na nas i u naše duše izliju i urežu njegove riječi “Oče oprosti im jer ne znaju što čine”, zaključio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac.