Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sto godina joj je tek

05.04.2012. 22:00
Sto godina joj je tek


U obitelji Kurić u Kukljici na otoku Ugljanu ovih dana je bilo jako veselo. Kako i ne bi bilo kada je baka Jela Kurić, poznata kao Pašmanka, proslavila 100 godina života.
– Baka Jela, djevojački Brdarić, rođena je 4. travnja 1912. godine u Malom Pašmanu na otoku Pašmanu, zato je i u Kukljici zovu Pašmanka, priča nam unuk Edo Smolić, sin Jeline kćeri Rajke i zeta Božidara Smolića iz Debeljaka.
Kako je Jelina sestra Margarita bila udata za Milana Burčula u Kukljici, često joj je dolazila u posjet. Tu je i upoznala svog supruga Ivana Kurića, poznatog kukljičkog ribara koji je, nažalost, umro još 1986. godine.
– Jela je u braku rodila dvoje djece, sina Bruna koji je rođen 1940. godine i moju majku Rajku rođenu 1947. godine, priča Edo.
Stoljetna baka Jela ima troje unučadi, unuka Edu, te unuke Brunu i Sjajnu udanu Končurat. Osim djece i unučadi najveća bakina radost su praunuci Paulo i Lorena.
– U Kurićevim dvorima u Kukljici zaista je bilo veselo. Uz bogat stol i gitaru zapjevala je i slavljenica Jela, ponosno će unuk Edo.
Kako priča unuk Edo, baka Jela je oduvijek živjela u Božjoj ljubavi i uvijek je dobre volje.
– Jako je skromna, materijalno joj ništa ne znači, umjerena je u jelu i piću. Iako pod stoljetnim teretom života uvijek je optimistična i radosna. Nikad nije bila zlobna, nikad nije nikog uvrijedila pa je jako voljena među Kukljičanima, ponosan je na svoju baku Edo Smolić.