Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zeko kladioničar

05.04.2012. 22:00


JAKO VAŽNA VIJEST O JEDNOM “VELIKOM VJERNIKU”
Jedna nas je vijest prošlog tjedna naprosto osupnula. Roberto Mancini, poznati talijanski trener, odlučio je posjetiti Međugorje gdje se pomolio i otišao na brdo (navodnog) ukazanja, pri čemu nam je posebno naglašeno kako je on “veliki vjernik”. To je nešto što me stravično nervira, jer mi je na vrh glave tih za koje se govori da su “veliki vjernici”. Po čemu je on to veliki vjernik, a moja susjeda Mara nije? Možda po tome što je otišao u Međugorje? Je li se po tome gleda tko je koliki vjernik? Što je to? Nekakav katolički “Hadž”?
A i krasnu su reportažu napravili. On stoji ispred nekog štanda na kojem su izložene plastične gospe i ostali kič suveniri za brzo bogaćenje lokalnih trgovaca. Je li možda i nazvao onaj telefon na kojem za toliko i toliko novca po minuti možete čuti što je gospa danas besjedila? Bilo bi mu bolje da je potrošeni novac donirao siromašnoj i bolesnoj djeci. To bi bilo daleko bogougodnije. Neka podijeli svoje bogatstvo, jer ovako teško da će proći rajska vrata. Sanjao je, kažu, vidjelicu Vicku? E, tu mu ni ja ne mogu pomoći.
TO SE VALJDA ZOVE LJUBAV
Nastavlja se prekrasna priča o rodi Malenoj i njenom dragom rodanu Klepetanu. Desetu se godinu vraća s juga, a ona ga vjerno čeka jer zbog ozljede ne može letjeti. To se valjda zove ljubav – kažu novinari koji su napravili ovaj prekrasan prilog o ovim divnim životinjama, ali i o čovjeku koji ih je udomio i brine se o njima. Treba tu priču i tog čovjeka pokazati gore spomenutom nogometnom treneru. Ako želi Božju pomoć za predstojeću utakmicu (zbilja divan razlog za tražiti Božju pomoć) treba znati da se ona stiče ovakvim dobrim djelima, a ne kupovanjem plastičnih suvenira.
SRETAN USKRS! – UZ USKRSNOG ZEKU
U ove uskrsne dane čovjek se često zapita postoji li mogućnost da se uvede neki zakon kojim bi se ovaj veliki kršćanski praznik zaštitio od onih koji bi i na njemu htjeli zaraditi. One gluposti od prije nekoliko mjeseci o Djedu Božićnjaku koji “kupuje građevinski materijal samo u našim trgovinama”, još su se nekako i mogle podnositi, ali ovo trgovanje Uskrsom zbilja postaje pretjerano. Na što Vas podsjeća Uskrs? Mene na kockanje. Jer u ovoj predivnoj reklami govore o klađenju uz “uskrsnog zeku”. Vidimo lutrijski listić na kojem je nacrtan jedan jako simpatični zeko koji se izgleda netom vratio iz obližnje kladionice gdje je potrošio novac koji je bio ostavio djeci za ekskurziju. Iako je reklama jako dobra (očigledno je da bi nakon nje i djeca trebala roditelje za rukav odvući na kockanje), mislim da bi bila još bolja da zeko u rukama (šapama) drži križ s razapetim Isusom. Kad je bal, nek je pod maskama!
TEŽAK ODABIR ZA NEDJELJNU FILMSKU VEČER
Zbilja je nezgodno ovo sa četiri televizijska programa. Ima situacija kada nikako ne možeš odabrati koji film pogledati. A ove sam se nedjelje dugo lomio između dva remek djela svjetske kinematografije. Na RTL-u je išla “Lude godine 5: Idi mi, dođi mi”, a na HRT2 “Silverado”, vestern iz 1985. “Idi mi, dođi mi” je zapravo, jedna od “Žikinih dinastija”, tj. najobičnije bezvrijedno smeće, namijenjeno polupismenim kreaturama kakvih sudeći po podacima o gledanosti, u ovoj našoj “uljuđenoj” zemlji ima od 500.000 do 1.000.000.
“Silverado” je izvrstan film, a značajan je zbog toga što sam ga te davne 1985. godine gledao na svome videorekorderu kojeg sam u kvartu tada imao samo ja, a gledali smo ga s njemačkom sikronizacijom. Tek sam danas razumio o čemu se tu radi, ali sam primjetio da se uistinu rijetko može na jednom mjestu naći toliko dobrih glumaca. Kevin Kline (Costner), Jeff Goldblum (ovaj put kao negativac), Rosanna Arquette, Scott Glenn, Linda Hunt, Danny Glover pa čak i legendarni Pythonovac John Cleese. I što mislite, kako film završava? Naravno, dvobojem. A tko pobjeđuje u dvoboju, zločesti ili dobri? Dobri, naravno. Ma kažem vam ja… Super film!
BESPOSLEN POP JARIĆE KRSTI
Jedna vijest koju smo čuli ovog vikenda nemalo me iznenadila. Zapravo, čuli smo je u više navrata, jer je očigledno da u ovoj zemlji nema drugih problema. Postoji jedan natječaj na koji se može prijaviti svatko tko izmisli novu hrvatsku riječ i na taj način obogati naš rječnik. Ove su godine nagradu (pazi ovo – nagradu. Baš me zanima iz kojih izvora dobavljaju novac) dali vrlo zanimljivim riječima. Jedna je “dodirnik” (to je tipka koja se dira), a druga “nekapnica” (jer ne kaplje kada se lije). I sada bi to bilo veselo i smiješno (sjećate li se “zorokrika” i “vrtoleta”?) da to oni zapravo ne misle sasvim ozbiljno, a da stvar bude bolja, tu su nam vijest dali i u “Pola ure kulture”. Kakve veze to ima s kulturom ja ne znam, ali da besposlen pop i jariće krsti – to znam.
[email protected]