Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lisica i Badurina ostaju u Adriji

Autor: Suzana Bandić

05.04.2013. 22:00
Lisica i Badurina ostaju u Adriji

Foto: PIXELL



Nakon više od dva tjedna, otkako je okončan sudski spor između Miodraga Lacića s jedne te Nevena Badurine i Jadranka Lisce s druge strane, Tomislav Jurlina, sudac Trgovačkog suda u Zadru, jučer je donio odluku kojom je odbacio zahtjev vlasnika Adrije d.d. za raskidom ugovora o zakupu tvornice zajedno sa 286 radnika na godinu dana Adriji Zadar 1. Zakupci-suvlasnici Adrije Zadar 1 Jadranko Lisica i Neven Badurina stoga sada mogu nastaviti upravljati riboprerađivačkom tvrtkom sve do 1. listopada ove godine, do kada im vrijedi ugovor.
Obrazlažući ovakvu presudu sudac Jurlina, među ostalim, je kazao kako je za ovaj sud neupitno da su Ugovorom o zakupu svi radnici (uključujući i onih 76 s područja Benkovca i Knina koji ne rade još od rujna, niti su od kolovoza primili iti jednu lipu na svoje račune op. a.) prebačeni u Adriju Zadar 1 d.o.o. čime su ujedno postali zaposlenici te tvrtke i obveza suvlasnika. No kad je riječ o Zakonu o predstečajnoj nagodbi, koju je Lacić zatražio i koja mu je prošli mjesec i odobrena, Jurlina je pojasnio kako tu nije predviđena ništetnost ugovora u slučaju kada poduzetnik u trenutku nelikvidnosti potpisuje ugovor o prenošenju prava na treće osobe, kao što je slučaj u Ugovoru o zakupu između Lacića te Lisice i Badurine s druge strane.
– Stoga Ugovor o zakupu između Adrije d.d. i Adrije Zadar 1 d.o.o. ostaje valjan – ustvrdio je Jurlina, ujedno odbacivši i Lacićev zahtjev za donošenje privremene mjere te raskidom Ugovora temeljenom na činjenici da zakupnici nisu ispunili nijednu njegovu odredbu, pa ni onu da plate paušalni najam od 50 tisuća kuna mjesečno i sve obveze prema zaposlenicima.