Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ramsarska povelja potvrda je važnosti Vranskog jezera

Autor: Velimir Brkić

05.04.2013. 22:00
Ramsarska povelja potvrda je važnosti Vranskog jezera

Foto: Velimir BRKIĆ



Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović jučer je Ivici Prtenjači, ravnatelju Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero, uručio Ramsarsku povelju koju je park dobio kao peto vlažno područje od međunarodnog značaja na području Hrvatske. Uz Vransko jezeru na Ramsarskom popisu su i Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve te Crna Mlaka.
– Cilj Ramsarske konvencije je očuvanje onih područja koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta te njihovih zajednica od kojih mnoge čovjek koristi i u određenoj mjeri ovisi o njima, rekao je ministar Zmajlović na prigodnoj svečanosti na vidikovcu Kamenjak iznad Vranskog jezera.
Park prirode Vransko jezero, uz Deltu Neretve, najveće je močvarno područje istočne obale Jadranskog mora i središte bioraznolikosti regije. Nekad ogromno prostranstvo Vranskog blata prepoznato je kao vrijedno još 1983. godine kada je sjeverozapadni dio proglašen Ornitološkim rezervatom, a cijelo Vransko jezero Europski važnim područjem za ptice.
– Stanje biološke raznolikosti se pogoršalo toliko dramatično u zadnjih 50 godina koliko nije kroz cijelu povijest čovječanstva. Stoga današnju proslavu i vrijednost Vranskog jezera, kao mjesto očuvanog močvarnog područja, trebamo još više cijeniti, kazao je ministar.
Na Vranskom jezeru zabilježeno je 255 različitih vrsta ptica, jučer je zabilježena još jedna vrsta, tamnoleđi galeb (Larus fuscus), što čini 60 posto ukupne ornitofaune u Hrvatskoj, dok je za čaplju dangubu i malog vranca ovo područje jedino preostalo gnjezdište u Hrvatskoj.
U sklopu proslave uvrštenja na Ramsarski popis ministar Zmajlović službeno je otvorio poučnu stazu Ptice Vranskog jezera na Crkvini.