Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Daniel Paleka najbolji hrvatski matematičar

05.04.2016. 22:00
Daniel Paleka  najbolji  hrvatski  matematičar


Daniel Paleka, maturant zadarske Gimnazije Franje Petrića  prvak je države u matematici. Prvo mjesto osvojio je među 250 učenika  iz cijele Hrvatske na natjecanju koje se jučer održalo u Primoštenu. Osvojio je maksimalan broj od 50 mogućih bodova te tako  suvereno još jedanput zavladao matematičkom scenom i postao najtrofejniji mladi  matematičar u državi.
– Ispit je trajao puna četiri sata. Nije bilo lako, ali sada sam zadovoljan.  Ostvario sam cilj, a to je prvo mjesto i ništa manje. Ali imam ja još planova. Sada je na redu i biranje tima, odnosno reprezentacije za Međunarodnu matematičku olimpijadu koja se održava u srpnju te pripreme – rekao je jučer vraćajući se kući nakon svečanog proglašenja najboljih mladih matematičara Hrvatske – najbolji od njih, Zadranin Daniel Paleka.
Podsjećamo, ovaj mladi genijalac početkom ožujka ove godine na  prestižnom međunarodnom natjecanju mladih matematičara održanog  u rumunjskom gradu Bukureštu, osvojio je brončanu medalju i to među  120 srednjoškolaca iz 20-ak zemalja svijeta.
Njegov je uspjeh  već tada bio golem jer to natjecanje pod nazivom –  Romanian Master of Mathematics zapravo je najteže i najzahtjevnije i na  njemu mogu sudjelovati samo najbolji od najboljih, matematička elita, a  Daniel je s ekipom mladih matematičara  Hrvatsku predstavljao prvi  put.
Pred Danielom je sada i matura ali i zasluženo – izravan upis na fakultet  a on je naravno, odabrao Prirodoslovno-matematički fakultet.
Osim prve nagrade kojom se okitio Daniel Paleka, još dvojica učenika  MIOC-a dobili su pohvalnice zbog sjajnog znanja iz matematike. Riječ je  o maturantu Mihovilu Stručiću i prvašu Marinu Varivodi, a svima im je  mentorica bila poznata zadarska profesorica matematike Aida Vlainić.
Od zadarskih osnovaca, kako saznajemo, najbolji je bio osmaš Noel  Lakić – učenik Osnovne škole Šime Budinića i Namik Agić učenik petog  razreda zadarske Osnovne škole Krune Krstića.