Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dukić ravnatelj OB Zadar, Čulina zamjenik?

05.04.2016. 22:00
Dukić  ravnatelj  OB Zadar,  Čulina  zamjenik?


Dukiću će vođenje bolnice navodno biti samo startna pozicija za preuzimanje Grada i gradonačelničke dužnosti
Jučerašnjom odlukom Vlade o obustavi postupka sanacije u  31 zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj i službeno će započeti postupak  povrata ustanova njihovim osnivačima, odnosno županijama. Omogućila je ovo izmjena Zakona o sanaciji javnih ustanova koju je odmah  po preuzimanju dužnosti najavio ministar zdravlja Dario Nakić.
Loša strana ove vijesti za županije su dugovi koje dobivaju s bolnicama, a dobra da će od sad same krojiti kadrovsku sliku bolnica. 
Ako je suditi po neslužbenim informacijama iz lokalnog HDZ-a, kadrovska slika Opće bolnice Zadar već je skrojena, a ustanovu bi uskoro  trebao preuzeti poznati zadarski ginekolog i HDZ-ov vijećnik u Gradu  Zadru, dr. Branko Dukić. Prednost im je što omiljeni zadarski liječnik,  voditelj bolničkog Odjela za ginekologiju i porodiljstvo, izvrsno kotira i  među biračima jer ima stabilnu profesionalnu i političku karijeru, bez  afera i bilo kakvih “repova” iza sebe”.
Dukić: Vidjet ćemo
O tome je li itko iz rukovodstva stranke razgovarao s njim o preuzimanju Bolnice i je li upoznat s planom svoje stranke Dukić kaže:
– Ne, o tome ne znam ništa posebno. Vidjet ćemo, sada najprije kreće  uobičajeni postupak, a to je osnivanje Upravnog vijeća Bolnice, pa sve  ostalo – odgovorio nam je Dukić, a na pitanje je li zainteresiran za preuzimanje ove ustanove, kaže:
– O tome ću kada dođe vrijeme.
Po ovom stranačkom planu zamjenik bi mu trebao biti dr. Željko Čulina, voditelj Pulmološkog odjela i HDZ-ov vijećnik u Županijskoj skupštini. Obojica liječnika, dakle, imaju dobru stručnu podlogu za ove dužnosti, ali i pristojne političke karijere koje na ovakvim imenovanjima daju  “zeleno svjetlo”.
No, HDZ-ovom planu tu nije kraj. Jednako kao u slučaju Zvonimira  Vrančića, bivšeg voditelja Odjela za ginekologiju i porodiljstvo, koji je s te  dužnosti otišao na onu gradonačelničku, i Dukiću će vođenje bolnice  navodno biti samo startna pozicija za – preuzimanje Grada.
Prema informaciji iz stranke, podlogu za ovaj potez daje im Dukićeva  popularnost među biračima s obzirom da je jedan od omiljenih članova  HDZ-a, te spominjanje njegova imena u medijima ne povlači niz negativnih komentara kao kod znatnog dijela HDZ-ovaca.
Humanitarni rad
Naime, Dukić je osobito popularan među ženskim dijelom birača jer  ga percipiraju kao izuzetnog stručnjaka svoje branše, ali je poznat i po  humanitarnom radu na području borbe protiv raka.
U utrci za gradonačelničko mjesto činjenica da je, zbog svoje humanosti i pristupačnosti pacijentima, ponovo izabran za predsjednika zadarske Lige za borbu protiv raka, može mu samo koristiti.
No, do lokalnih izbora ima još godinu dana. HDZ-u dovoljno za ispitati puls birača, što i rade uoči svakih izbora, posebice onih za gradonačelnika. U stranci saznajemo kako će uskoro provesti anketu s pitanjem koga bi Zadrani voljeli vidjeti na mjestu zadarskog gradonačelnika i istu će  anketu provesti više puta. To su već radili i za prošle parlamentarne i lokalne izbore kada su građane nazivali na kućne brojeve i pitali ih za  mišljenje o svojim kandidatima.
Ukoliko Dukić napravi isti iskorak iz Bolnice u Gradsku upravu kao i  njegov prethodnik Vrančić, po zasad najizglednijoj kombinaciji, saznajemo u stranci, Čulina bi preuzeo Bolnicu, a zamjenik mu postaje kirurg  Nediljko Jović. Osim po svom poslu, Jović je u lokalnoj politici bio relativno nepoznat do nedavnog izlaska iz HDZ-a i pristupa HSP-u Ante  Starčevića. Ovaj je potez preko noći zataškan, pa je HDZ kasnije govorio  da Jović nije ni napustio HDZ, ali ima onih koji još uvijek čuvaju njegovu  ispisnicu.