Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dva dječaka sa Silbe dobit će gomilu slikovnica i igara

05.04.2016. 22:00
Dva dječaka sa Silbe dobit će gomilu slikovnica i igara


Osim korisnika dječjeg odjela knjižnice, akciji su se odazvali i dječji vrtić Sunce i udruga učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole Bartula Kašića, „Maraška”
Ajdin Nebić i Mido Gordan Macolić, dvojica dječaka sa Silbe od jučer imaju „pune ruke posla”. Zahvaljujući akciji Gradske knjižnice „Čitam, dam, sretan sam” prema Silbi je upućeno nekoliko kutija raznoraznih dječjih igara, slikovnica i knjiga koje su se posljednja dva mjeseca prikupljale u Gradskoj knjižnici Zadar. Osim korisnika dječjeg odjela knjižnice, akciji su se odazvali i dječji vrtić Sunce i udruga učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole Bartula Kašića, „Maraška”. Tolikom odazivu u Gradskoj knjižnici nisu se nadali, kazala je djelatnica Dajana Brunac. Zbirka je sve više i više rasla i u srijedu ujutro mnoštvo slikovnica igara i knjiga upućeno je prema Silbi, točnije tamošnjem područnom odjelu pri OŠ Zadarski otoci. Donaciju je uručila ravnateljica gradske knjižnice Zadar Doroteja Kamber Kontić.
Poticanje čitanja
Do suradnje je došlo zahvaljujući prethodnim projektima suradnje Gradske knjižnice Zadar i drugih partnera.
Naime, na dječjem odjelu imamo jako puno programa za poticanje čitanja. Puno se čita, prisutno je i puno građe, a knjižnica aktivno sudjeluje i u nacionalnoj kampanji „Čitaj mi” za promicanje čitanja od rane dobi, kazala je Dajana Brunac. U njihovu knjižnicu tako u organizirane posjete dolaze škole i vrtići iz cijele županije. Među njima, početkom veljače bila je i  učiteljica Ines Beršić, sa svojih dvoje predškolaca i priča je mogla krenuti.
– Oni su bili jako sretni što su tu. Jako su se zabavili i jako su ih zanimale i knjige i slikovnice. Učiteljica nam je rekla kako oni nemaju kvalitetnu zbirku slikovnica koja bi koristila u radu s djecom, kao ni društvene igre. A a kako je upravo u tom trenutku kretala akcija „Čitam, dam, sretan sam” u povodu Međunarodnog dana darivanja knjige došli smo na ideju i pozvali naše korisnike da nam daruju slikovnice, pojasnila je Brunac.
Izvrsna suradnja
Donacijom knjiga, igara i slikovnica, jako su zadovoljni i u školi Zadarski otoci.
– Mi smo škola koja je igrom slučaja postala škola sa devet odjela, iako to još nije službeno, pa smo morali krenuti u novi program škole za koji početno nije bilo dovoljno sredstava. Ovo je izvanredna mogućnost za naše učenike koji će sada moći kvalitetno igrati s dječjim igrama te listati svoje vlastite slikovnice, kazao je ravnatelj Davor Barić, ističući izvrsnu suradnju škole i Gradske knjižnice koja se ponajviše odvija putem raznoraznih aktivnosti u područnom odjelu knjižnice na Bilom Brigu u kojem su učenici škole redoviti posjetitelji.