Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Euforija u saljskoj školi zbog dolaska predsjednice (GALERIJA)

05.04.2016. 22:00
Euforija u saljskoj školi zbog dolaska predsjednice (GALERIJA)


Drugi dan službenog posjeta Zadarskoj županiji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic je u srijedu ujutro započela u Salima na Dugom otoku.  U općinskoj vijećnici predsjednica je održala sastanak s načelnikom općine Zoranom Morovićem i članovima Općinskog vijeća, a jedna od najvažnijih tema bit će problem sa zemljišnim knjigama.
– Našli smo rješenje i dobili obećanje Ministarstva pravosuđa da će se već ove godine ovaj veliki problem riješiti, što je bitno jer je čisto vlasništvo preduvjet za pokretanje poslova investiranja i apliciranja projekata za europske fondove, rekla je predsjednica nakon sastanka s članovima Općinskog vijeća Salija i načelnikom Zoranom Morovićem.
Morović je zahvalio predsjednici na posjetu i trudu koji je uložila kako bi pomogla općini Sali, istaknuvši kako je ovo prvi put da je stvorena izravna komunikacija i dijalog s otočanima oko rješavanja njihovih problema.
Sastanku je nazočila i zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel, koja je kazala kako je na području Zadarske županije u tijeku obnova najvećeg broja zemljišnih knjiga u Hrvatskoj.
-Dogovorili smo i drugi tjedan potpisujemo sporazum s općinom Sali, zaposlit ćemo i dodatne ljude kako bi se taj problem što prije riješio. Najprije počinje obnova katastarske općine Božava, onda Sali i do kraja godine imat ćemo završenu obnovu obje katastarske općine, poručila je Novosel.
Nakon posjeta predsjednica je obišla tvornicu ribljih prerađevina Mardešić, koja je lani obilježila 110 godina postojanja, a potom i Osnovnu školu “Petra Lorinija”, gdje su je dočekala 53 učenika, kao i 15-ak djece iz vrtića.  Malo je reći da je zavladala euforija, jer su se sva djeca htjela družiti s predsjednicom, nakon čega je ona sjela s njima i darivala im svoje fotografije s autogramom. Pitala ih je što će biti kada odrastu i hoće li ostati na otoku.
– Ja ću ostati ovdje i bit ću kuharica, rekla je jedna djevojčica, dok je jedan dječak rekao da mu je san postati policajcem.Ni djeca ni predsjednica nisu se osvrtali na strogi predjednički protokol, pa su kasnija događanja kasnila zbog ovog lijepog druženja.
Predsjednica je u utorak u Zadru otvorila svoj privremeni ured, poručivši kako će svoj boravak u Zadarskoj županiji iskoristiti kako bi u suradnji s Vladom potaknula nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka.
Namjera joj je, rekla je, upoznati se kako otoci i otočani žive izvan turističke sezone, kako žive školarci, ribari, težaci, umirovljenici. “Drago mi je što će mi se za boravka u Zadru pridružiti i predstavnici Vlade. Držim da je to iznimno dobar znak, jer oni mogu izravno odgovoriti na mnoga pitanja, a vjerujem da ćemo time pokazati i zajedničku brigu o projektima i idejama, da ćemo potaknuti nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka”, istaknula je u utorak predsjednica Republike.