Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koristeći štap mjerili opseg Zemlje po meridijanu

05.04.2016. 22:00
Koristeći štap mjerili opseg Zemlje po meridijanu


Erastosten je uočio kako sjena koju baca štap obasjan Sunčevim zrakama nije uvijek jednake duljine, pa je zaključio da Sunčeve zrake ne padaju na Zemlju svaki dan pod istim kutom
Šest učenika 7. i 8. razreda Osnovne škole Sv. Filip i Jakov sudjelovalo u Eratostenovom eksperimentu koji se provodi u školama cijelog svijeta i dio je Inspiring Science Education (ISE) projekta.
Zajedno sa svojim učiteljima Marinom Vasiljevskim i Ljiljanom Kadija Pulić učenici su na vrlo jednostavan način uz pomoć štapa izračunali opseg zemaljske kugle.
ISE projekt
– Po četvrti put u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, u OŠ Sv. Filip i Jakov održan je Eratostenov eksperiment, globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena, kazala je učiteljica Kadija Puljić.
Vrijedi i napomenuti da se eksperiment može provesti bilo kada.
– Eksperiment se provodi sa zamišljenom školom na Ekvatoru uz moguća vrlo mala odstupanja u mjerenju, objašnjava Kadija Puljić.
U sklopu eksperimenta učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći obični štap.
– Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja, ističe filipjanska učiteljica.
Eksperiment se od 2013. održava u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE), projekta koji se sufinancira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP) a glavni mu je cilj popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa.
– Ovaj eksperiment prvi put je izveo sam Erastoten još 200 godina prije Krista, naglasila je učiteljica Ljiljana.
Zvijezde i Zemljin polumjer
Erastosten je uočio kako sjena koju baca štap obasjan Sunčevim zrakama nije uvijek jednake duljine, pa je zaključio da Sunčeve zrake ne padaju na Zemlju svaki dan pod istim kutom.
– Tu činjenicu je iskoristio kako bi pomoću jednostavnog matematičkog računa iz poznate duljine sjene štapa izračunao opseg Zemlje, govori Marin Vasiljevski, profesor matematike.
Račun je izveo pod pretpostavkom da je Zemlja okrugla i da je Sunce toliko udaljeno da se njegove zrake mogu uzeti kao paralelni pravci.
– Genijalnost Eratostenove metode i njegova relativno točna astronomska mjerenja razotkrila su stvarne dimenzije zemaljske kugle, čiji je opseg dobro procijenjen na vrijednost 50 puta veću od udaljenosti Aleksandrije i Siene, objašnjava.
Zanimljivo je da se Eratostenova metoda temeljene na ispravnoj aproksimaciji da su Sunce i zvijezde vrlo daleke u odnosu na Zemljin polumjer. Naime, u tom se slučaju može uzeti da svjetlosne zrake Sunca i zvijezda dolaze paralelno u različita mjesta na Zemlji.
– Zahvaljujući Eratostenu, približno točna vrijednost Zemljina polumjera bila je poznata još prije više od dva tisućljeća. Udaljenosti i veličine Sunca i drugih nebeskih tijela točno su izmjerene puno kasnije, poručio je Marin Vasiljevski.