Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Trećaši HTUŠ-a psihičkim bolesnicima uljepšali dan

05.04.2016. 22:00
Trećaši HTUŠ-a  psihičkim bolesnicima  uljepšali dan


Boravak je otvoren s ciljem, kako je naglasila Vesna Dujić, da korisnici ne budu prepušteni sami sebi i samo svojim obiteljima, već da ih se što uspješnije i bolje osamostaljuje, integrira u društvo te da mogu što više skrbiti sami o sebi
U sklopu manifestacije, jedinstvene u Hrvatskoj – Zadar  čita koja traje ovaj tjedan, jučer je sve bilo u znaku zadarskog Doma za odrasle osobe Sveti Frane.
Učenici trećih razreda srednje Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole za zanimanje recepcioner koji su ujedno i volonteri, posjetili su Dnevni boravak za psihički bolesne odrasle osobe. Osim  što su zajedno popili kavu koja je ujedno i tema ovogodišnje manifestacije – Zadar čita, donijeli su kolače i štićenicima čitali priče i  aforizme o ovom za većinu ljudi, čarobnom napitku bez kojeg ne  mogu zamisliti dan.
Dnevni boravak
Dnevni boravak za psihički bolesne odrasle osobe otvoren je još  u rujnu 2007. godine potporom Grada Zadra i resornog Ministarstva zdravstava i socijalne skrbi. Kapacitet Boravka je 14-ak mjesta,  a smještaj se osigurava preko Centra za socijalnu skrb.
– Trenutačno skrbimo o desetak korisnika i to od 35 do 75 godina. Osim dnevnog boravka, korisnicima je na rasploganju i sanitarni čvor te sobe s par kreveta ukoliko osjete potrebu za snom i odmorom kada popiju svoju dnevnu terapiju. Svakoga dana osiguran  im je doručak i ručak, a svi mi na njih pazimo, družimo se i s njima  radimo – pojasnila je voditeljica Dnevnog boravka Vesna Dujić.
Korisnici su u Boravku od 7 do 16 sati, a osim medicinske sestre i  njegovateljice, s njima je svakodnevno i socijalni radnik – terapeut.
Boravak je otvoren s ciljem, kako je naglasila Vesna Dujić, da korisnici ne budu prepušteni sami sebi i samo svojim obiteljima, već  da ih se što uspješnije i bolje osamostaljuje, integrira u društvo te  da mogu što više skrbiti sami o sebi.
Matein posjet Domu
– Jedan od ciljeva je svakako i da ih što manje bude smješteno u  institucije. Ovdje i brinemo o njihovoj osobnoj higijeni, provodimo  individulani terapijski rad, igramo društvene igre, čitamo dnevni i  tjedni tisak, slave se njihovi rođendani, organiziramo izlete, idemo  na razne izložbe, predstave, predavanja i ostala društvena zbivanja  kako bi ih se uključilo u društveni život grada – dodala je Dujić.
Organiziraju i grupne radno-okupacijske aktivnosti gdje korisnici  aktivno sudjeluju u izradi ukrasnih predmeta, čestitki, nakita kako  bi i međusobno uspostavili što bolji kontakt i bili prihvaćeni od ostalih.  Često ih posjećuju i zadarski volonteri – mladi ljudi koji svoje  slobodno vrijeme nesebično darivaju drugima.
Jedna od njih je i 18-godišnja Matea, maturantica zadarske Gimnazije Jurja Barakovića koja nije jučer išla u Dnevni boravak, već u  posjetu Domu za odrasle osobe Sveti Frane.
Pila je kavu s štićenicima Doma, jela kolače i igrala društvene  igre…
– Dio sam ekipe iz Volonterskog centra a volontiram od lani. U  ovom sam Domu sada prvi put i drago mi je kada vidim da je i njima drago što sam tu. Već smo se sprijateljili i mislim da će ovo biti  jedna ugodna i vesela jutarnja kavica – zaključila je simpatična Matea.