Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Agrokorova kriza “trese” i zadarske OPG-ovce

05.04.2017. 22:00
Agrokorova kriza “trese” i zadarske OPG-ovce


Mali OPG-ovci bit će najteže pogođeni krizom u Agrokoru, a ukupno dugovanje koncerna prema njima iznosi oko tri milijarde kuna. Naime, izravno s tvrtkama iz koncerna Agrokor surađuje oko tisuću hrvatskih OPG-ovaca, a putem organizirane proizvodnje njih još i više.
Poljoprivrednici s područja Zadarske županije u Konzumove trgovine plasiraju brojne proizvode i dok se rijetki uspiju naplatiti u rokovima, većina njih na naplatu duga čeka mjesecima, puno duže od ugovorom predviđenih ili pak dug “prebijaju” u repromaterijalu.
Dok su se neki na vrijeme uspjeli “otrgnuti”, određen broj zadarskih OPG-ova još uvijek kontinuirano surađuje s Agrokorom, strahujući od toga što će biti s njihovim dugovanjima, ali još i više što će biti s tonama njihovih proizvoda propadne li Agrokor?
PZ Maslina i vino Rade Bobanovića i Željka Uzelca s Konzumom surađuje već četiri godine, a na njihove police plasiraju svježe i suhe smokve.
– Za sada je taj odnos bio korektan, čak i iznad očekivanja. Nismo imali situaciju da nismo naplatili dug, rekao je Bobanović te dodao kako su očekivali suradnju i sa Zvijezdom kojoj bi prodavali svoje maslinovo ulje, ali nažalost, za sada dogovor nije postignut.
S Agrokorom, putem tvrtke PIK Vinkovci, koja otkupljuje njihove proizvode i plasira ih dalje na police Konzumovih trgovina, surađuju i članovi PZ Maraška iz Tinja. Zoran Čirjak, vlasnik OPG-a, s njima surađuje već nekoliko godina, a preko Konzuma plasira uglavnom povrće, kao što je krumpir, peršin, luk..
– Nekad se na plaćanje čeka dva, tri mjeseca, a nekad bih kompenzirao dug s repromaterijalom. Trenutno imam nekih nenaplaćenih dugovanja, ali možda ću uspjeti iskombinirati naplatu kroz repromaterijal. Iako sam zaposlen, i ne živim isključivo od poljoprivrede, nije mi svejedno zbog ove situacije u Agrokoru, a ne mogu ni zamisliti kako je nekima koji su u to uložili jako puno i koji imaju prihode isključivo od poljoprivrede, kaže Čirjak.
Svetko Mitrović, također član PZ Maraške koji putem PIK Vinkovci ima suradnju s Agrokorom čeka na plaćanje robe koju je isporučio početkom godine i sada u ožujku.
– U siječnju sam isporučio 18 tona kupusnjača i poriluk, još nisu platili ništa. Duguju mi oko 20 do 30 tisuća kuna, što nije mali iznos, a kada će platiti i hoće li platiti, ne znam, rekao je Mitrović.
Lani je na plaćanje čekao šest mjeseci. Isporučio je uredno 60 tona lubenica i 30 tona krumpira tijekom ljeta, a u ugovoru je stajalo kako će plaćanje biti u roku od 60 dana.
– Platili su tek 5. siječnja ove godine, šest mjeseci kasnije. Doduše, nešto sam kompenzirao kroz repromaterijal, uzeo sam zaštitu za voćke, gnojivo. A ako se suradnja ne nastavi, ne znam gdje ću. Ovdje mi je bilo najbliže voziti robu jer je otkupna stanica PIK Vinkovaca u Polači, rekao je Mitrović.
Nekad su zadrugari proizvode išli prodavati u Zagreb na Zelenu tržnicu, što sada nije opcija, te osim Agrokora, ističe Mitrović, jednostavno nemaju prostor gdje prodati tolike količine domaćeg voća i povrća.