Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dašak talijanskog juga na Forumu…

05.04.2017. 22:00
Dašak talijanskog juga na Forumu…


Čak i nebo nad Zadrom, kao da je znalo, nakon nećkanja – obasjala je vedrina i sunce kada su jučer poslijepodne na platou ispred crkve Svete Marije zaplesali gosti iz Italije. Riječ je o folklornoj skupini “Zig-Zaghini” iz talijanske regije Molise.
Svojim živopisnim narodnim nošnjama, uz pratnju gitara, harmonike, činela, ali i pjesmom – pokazali su svu raskoš svoga kraja i bogate kulturno-povijesne baštine. Njihov nastup “prisilio” je tako, mnoge Zadrane i goste da se zaustave i pozdrave ih pljeskom, a trajao je više od sata jer su im se pridružili i članovi Kulturno-umjetničkog društva Zadarski tanac, koji su ih i ugostili.
– Doputovao je sveukupno 21 član talijanske folklorne skupine i uglavnom je riječ o mladim djevojkama i mladićima koji su prvi puta u Zadru, a većina njih i u Hrvatskoj. Ostaju dva dana i već sada mogu reći da su svi očarani gradom i ljubaznošću svojih domaćina. Jako im je drago da su tu, odakle vuku korijene. Naime, svi su oni podrijetlom vezani uz našu obalu Jadrana jer se radi o tri manja gradića u regiji Molise, čiji su preci Hrvati koji su preselili u Italiju – pojasnila je Rina Vilani predsjednica zadarske Zajednice Talijana, dodajući kako je već dogovoren uzvratni susret, najvjerojatnije u svibnju sljedeće godine, kada bi članovi KUD-a Zadarski tanac trebali otputovati k njima u goste i na isti način pokazati svu raskoš i bogastvo zadarske kulturne baštine.
Svoje zadovoljstvo nije krio ni Boris Dizdar, predsjednik KUD-a Zadarski tanac, koji je rekao kako mu je jako drago da su im došli gosti iz Italije, da se mogu preko pjesme i plesa upoznati i družiti te im na isti način uzvratiti posjet i pokazati svu raskoš i ljepotu zadarskog područja – njima u Italiji…
Njihov dolazak, kao što je javnosti već poznato, dio je projekta valorizacije talijanskih regija koje Zajednica Talijana u Zadru ima u planu slijediti u nadolazećim godinama, uz podršku zadarske Udruge Dante Alighieri, jer nije riječ samo o odličnoj prilici za promociju molizanskog područja, već i o poticanju prekogranične suradnje između regije Molise i Grada Zadra.
Program u trajanju od tri dana završava danas u Talijanskom dječjem vrtiću “Pinocchio”, gdje će se održati radionice o krajoliku i kuhinji regije Molise, a nakon toga u Udruzi Dante Alighieri upriličit će se službeno otvorenje izložbe fotografija “Molise da scoprire”.