Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Nakaradne klupe odnijet ću pred Gradsku upravu i prosvjedovati!

05.04.2017. 22:00
“Nakaradne klupe odnijet ću pred Gradsku upravu i prosvjedovati!


Zbog lošeg stanja u Petrčanima koje je posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja Grada Zadra kojemu ovo turističko mjesto administrativno pripada, predsjednik Mjesnog odbora Duje Stanišić jučer je u centru mjesta održao konferenciju za medije.
– Živimo od turizma, ali je realnost da s postojećom infrastrukturom ne možemo parirati puno organiziranijim općinama, pa tako, primjerice, ni susjednom mjestu Zaton koje je miljama ispred nas, poručio je Stanišić s devastiranih klupa, koje je kao zorni primjer pripremio za konferenciju.
Nema šetnice, palme grize strizibuba
Kao goruće probleme u Petrčanima, osim naziva ulica koje su označene brojevima bez logičnog slijeda, spomenuo je i nedostatak javne rasvjete u ulicama koje broje više kućanstava koja se bave turizmom, prilaznu cestu za koju je kazao da je uska, devastirana te nema nogostup u dijelu od skretanja s glavne ceste prema hotelima Pinija i Falkensteiner.
– Turisti se ne mogu snaći i pronaći smještaj zbog zbrke s nazivima ulica, nedostaje nam šetnica uz more od hotela Petrčane do Punta Skale, glavna plaža u centru mjesta devastirana je, stoljetne palme ostavljene su da ih izjede strizibuba, a iste takve na Branimirovoj obali u Zadru tretirane su pesticidima i spašene. Uz ovakvu situaciju suludo je očekivati da se turist, koji za boravka u Petrčanima posjeti i okolna uređenija mjesta ponovno dođe u naše mjesto, rekao je Stanišić pozivajući utjecajne ljude koji u Petrčanima imaju vikendice da se založe za uređenje mjesta.
– Grad Zadar od preraspodjele sredstava boravišne pristojbe godišnje dobije 450.000 kuna koje po Zakonu o turističkim zajednicama mora ulagati u poboljšanje turističke ponude, ali to ne čini. Gradu Zadru smo 10. ožujka uputili dopis sa zahtjevom da se obnove klupe u Punta Skali na što nam je odgovoreno kako Grad nema sredstava i da se nikada nisu ni brinuli o tom dijelu Petrčana. Kao predsjednik MO nadležnima sam dao rok od dva tjedna, a ukoliko u tom roku ne dobijem obavijest o dinamici rješavanja problema s klupama, te nakaradne klupe donijet ću pred Gradsku upravu i tamo organizirati prosvjed, istaknuo je Stanišić, pozivajući pročelnicu komunalnog odjela Ivanu Vanjak da iznađe način za rješenje problema.
Maćehinska TZ Grada Zadra
Stanišić se osvrnuo i na zahtjev za izdvajanje petrčanske turističke zajednice iz one gradske.
– Mjesto Petrčane godišnje sudjeluje u ukupnom budžetu TZ Grada Zadara s 20 posto uplaćenih sredstava. Samo u 2016. godini ostvarili smo prihod od dva milijuna kuna od boravišnih pristojbi te još 480.000 od turističke članarine. Petrčane imaju 3.800 kreveta uz tri hotela s četiri i više zvjezdica – Pinija, Falkensteiner i Petrčane. Maćehinska TZ Grada Zadra lani nam je dala 200.000 kuna za mafifestacije koje smo na koncu, mi iz Mjesnog odbora organizirali jer se TZ pokazala nesposobnom za to, napominjući kako je iz navedenih razloga zahtjev za izdvajanje lokalne TZ upućen resornom ministarstvu, a spomenuo je i kako je u tijeku prikupljanje potpisa potpore toj inicijativi.