Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ostati dijete unutar pisanja znači ostati iskren do kraja

05.04.2017. 22:00
Ostati dijete unutar pisanja znači ostati iskren do kraja


„Mi sanjamo u boji” naziv je druge zbirke pjesama za djecu autora Nikole Šimića Tonina, koja je predstavljena jučer ujutro pred mnogobrojnim učenicima u OŠ Stanovi.
Pravi pjesnici uvijek ostanu djeca u svom jeziku i izričaju, kazao je Šimić Tonin učenicima na početku.
– Ostati dijete unutar pisanja znači ostati iskren do kraja. I sam sam se kao dijete uvijek rado odazivao na susrete pjesnicima i uvijek sam pamtio one koje sam tadar posjećivao. Branko Ćopić bio je jedan od njih, dodao je Šimić Tonin, prisjećajući se kako je pred njime imao veliku tremu dok je čitao svoju pjesmu.
Šimić Tonin je u OŠ Stanovi već gostovao s jednim književnim djelom, slikovnicom „Kraljeva zlatna krletka”.
– Neke dječje pjesme u zbirci došle su mi same od sebe, a neke sam morao tražiti. Jer, najteže je pisati po narudžbi i na zadanu temu. No, moram zahvaliti Davoru Jašeku koji me je poticao na to. Pjesme „Mi mornari”, „Pjesma o Petru Panu” i „Krokodilske suze” nastale su zahvaljujući njemu, da bi potom osvajale i nagrade na glazbenim festivalima, kazao je Šimić Tonin, dodajući kako svaka generacija donosi nešto svoje, pa se tako ne može ponavljati niti unutar pisanja za djecu.
– Djeca su i najzahtjevnija publika, pa mi je tako najdraža upravo pjesma koja zaživi među djecom, otkrio je.
Njegova najnovija dječja zbirka „Mi sanjamo u boji” rezultat je zajedničkog rada, koji uz Toninove pjesme krase i ilustracije Filipa Žige, a koji je na njima magistrirao u Italiji, kazao je pisac.
– Ova zbirka timski je rad gdje svatko nalazi svoje mjesto. I tim koji radi na toj zbirci potpisan je tamo do kraja života, poručio je ovaj pjesnik.
Jučerašnje predstavljanje uljepšali su i učenici škole, iz 2.a i 2.b razreda s učiteljicama Zvjezdanom Barić i Suzanom Philips, prigodno čitavši i recitiravši pojedine pjesme iz najnovije zbirke.