Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vjenčanje ometali bukom limenog posuđa, zvonima i dobošima

05.04.2017. 22:00
Vjenčanje ometali bukom limenog posuđa, zvonima i dobošima


Na temelju izvornog rukopisa nepoznatog kroničara, zapisanog u Zadru krajem 18. stoljeća, izvanredni profesor na Odjelu za talijanistiku Sveučilišta u Zadru dr. sc. Valter Tomas proučio je nekadašnji ženidbeni pučki običaj Battarella te ga prezentirao javnosti u utorak u čitaonici Državnog arhiva.
Tomas je odmah na početku predavanja naglasio kako ga je na istraživanje potaknuo dr. sc. Miro Granić, koji se također zanimao za Battarellu.
– Battarella je ženidbeni pučki običaj vezan za vjenčanje udovica i udovaca. Kako se u doba kada je običaj bio aktualan nije blagonaklono gledalo na ponovnu ženidbu udovaca, a posebice udovica, mještani sela u kojem je se odvijalo vjenčanje udovica i udovaca bukom bi nastojali ometati par u njihvom činu. Uzimali bi limeno posuđe, zvona, doboše… sve što bi im bilo na raspolaganju nastojeći zagorčati život, čin vjenčanja paru koji se odlučio vjenčati jer se takav brak nije smatrao „čistim”, objasnio je Tomas.
Angažirajući se oko teme on je pronašao i brojne druge slične običaje, posebice u Italiji, nabrajajući kroz sve su što morali prolaziti mladenci kada su se htjeli ponovo vjenčati, nakon što su im supružnici preminuli. Moglo se čuti da su na „tapetu” bile prije svega žene, koje su se smatrale preljubnicama, iako su im muževi umrli.
– Danas je to neshvatljivo, ili možda shvatljivo, duhovito je primjetio profesor.
Koliko su takvi običaji bili okrutni prema mladencima, koji su se odlučili ponovo pronaći bračnu sreću, svjedoče zapisi kako bi u nekim talijanskim sredinama mladu odveli na jedan kraj sela, a mladoženju na drugi.
– U nekim mjestima bi im sašili plahte prve bračne noći ili bi ih gađali trulim voćem, izdvojio je predavač.
Nekadašnja pravila kako treba živjeti bila su posebice neprijateljska prema ženama, naglasio je dalje profesor, a to je naročito vidljivo na primjerima iz Indije, gdje su se žene na nekim mjestima ubijale ili bi bile primorane počiniti samoubojstvo nakon suprugove smrti.
Tomas je naglasio kako je, proučavajući spomenutu temu, vidio da je običaj Battarella bio prisutan duž cijele jadranske obale i to isključivo u ruralnim sredinama, osim Zadra, koji se pojavljuje kao jedina urbana sredina gdje je običaj egzistirao.