Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pronositelji vjere, graditelji suživota

Autor: Branko Božić

05.05.2010. 22:00
Pronositelji vjere, graditelji suživota


U poniznosti i molitvi s Marijom koju ovdje danas slavimo, i uz Božji zagovor, svatko od nas pozvan je da uz obraćenje i istinsko vjerovanje u evanđelju gradi ljubav i suživot za sebe i svoju obitelj, svoju Katoličku crkvu i našu domovinu Hrvatsku, istaknuo je uz ostalo don Kačan
Ni kiša, kao ni jako do olujno jugo, nisu mogli spriječiti brojne vjernike starohrvatskoga kraljevskog grada Nina te hodočasnike iz okolnih župa ninskog dekanata, da se jučer rano ujutro upute u pravcu otočića Zečeva na već tradicionalno svetkovanje i obilježavanje ukazanja Gospe od Zečeva.
Nakon okupljanja i kratke molitve u ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali Sv. Anselma, vjernici i hodočasnici uputili su se u procesiji uz zvonjavu crkvenih zvona u smjeru Vrsi i dalje preko morskog tjesnaca Prizida na osam kilometara dugačak put do svoga odredišta. Oni, pak, nešto hrabriji svojim su se brodicama i kaićima otisnuli s Gospinog mula prema svetom mjestu Gospinog ukazanja.
Nakon što su poslije napornog puta stigli na odredište, vjernici i hodočasnici su se odmorili i okrijepili. Svetkovina je nastavljena euharistijskim slavljem i svečanom svetom koncelebriranom misom, koju je uz asistenciju dekana ninskog dekanata i nadžupnika don Šime Kevrića, župnika Privlake don Ante Sorića, župnika Vrsi don Tihomira Vulina te župnika otoka Vira don Stjepana Vinka, predvodio župnik Dikla i Kožina don Mladen Kačan.
Obraćajući se okupljenima don Mladen Kačan je na početku istaknuo nemjerljiv doprinos i ulogu Majke Marije u životu svakog vjernika, a posebno u životu obitelji.
– U poniznosti i molitvi s Marijom koju ovdje danas slavimo, i uz Božji zagovor, svatko od nas pozvan je da uz obraćenje i istinsko vjerovanje u evanđelju gradi ljubav i suživot za sebe i svoju obitelj, svoju Katoličku crkvu i našu domovinu Hrvatsku, istaknuo je uz ostalo don Kačan.
U sklopu liturgijskog slavlja upriličena je procesija uokolo svetišta, za vrijeme koje su vjernici i hodočasnici nosili blagoslovljeni kip i sliku s likom Gospe od Zečeva. U skladu s izvornim kršćanskim običajima vezanim za ovaj događaj svećenici su na kraju obavili blagoslov vjerničkog puka te mora kao i svih privezanih plovila u luci ispred drevne crkve Gospe od Zečeva.
 


Predaja o svetištu


Po predaji koja govori o svetištu Gospe od Zečeva kaže se uz ostalo da su od davnih vremena na otočiću Zečevu u ninskoj laguni pustinjaci sagradili crkvicu u čast Gospi, koja je prema nazivu otočića nazvana Gospa od Zečeva. To svetište, kako se navodi u crkvenim dokumentima, 1500. godine Turci su spalili kao i pripadajući joj samostan, poubijali pustinjake i sa sobom odnijeli Gospin kip. Nakon što su se Turci udostojili vratiti kip, onodobni ninski biskup Juraj Divnić dao je ponovno sagraditi crkvu i kuću do nje za svećenika. Prema tome, biskup Divnić utemeljio je blagdan Gospe od Zečeva. Godine Gospodnje 1516. u toj crkvici Gospa se tri puta ukazala udovici Jeleni Grubišić iz Jasenova kod Vrsi, uputivši pri tom poziv na obraćenje, pokoru i post. Po povlačenju Turaka 1573. godine i obnove grada Nina, Gospin kip je 1587. godine sa Zečeva prenesen u kapelicu župne crkve.
No, za spaljivanja i razaranja grada od strane Turaka 1646. godine, a po naredbi mletačkih vlasti, Bogorodičin se kip čuvao u Zadru. Sklapanjem mira s turskim osvajačima 1669. godine, u Nin se ponovno vratio biskup s kaptolom, a prvostolnica je obnovljena 1673. godine te je u njezinu kapelu 1674. godine prenesen Gospin kip. U crkvi Sv. Anselma trenutačno se nalazi župna riznica ninskog zlata i srebra.