Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Što je obilježilo sezonu zadarskih košarkašica

Autor: Andrija Prović

05.05.2010. 22:00
Što je obilježilo sezonu zadarskih košarkašica

Foto: Filip BRALA



Najveća pobjeda
Košarkašice Zadra u sezoni 2009./2010. ostvarile su ukupno 12 pobjeda iz 24 odigrane utakmice, a njihovo najuvjerljivije izdanje bilo je u trećem kolu Lige za ostanak kada su na Višnjiku ispratile Trešnjevku s plus 49 (81:32). Najviše koševa – 90, Zadranke su utrpale Splitu i Puli u petom, odnosno sedmom kolu Lige za ostanak. I ova dva slavlja ostvarena su u njihovom novom domu na Višnjiku.
Najznačajnija pobjeda
Teško je istaknuti prvu među jednakima, no pobjeda u sedmom kolu Lige za ostanak “bijelo-plavima” je širom otvorila vrata nove A-1 sezone. Izabranice Marije Mazije bile su uvjerljive protiv Pule (90:65) onda kada je bilo najpotrebnije, dok su na sljedećem gostovanju kod Trešnjevke riješile sve dvojbe i matematički osigurale opstanak. Da nije bilo slavlja nad Istrankama, čekala bi ih teška borba za izbjegavanje kvalifikacijskog dvoboja.
Najveći poraz
Najveću muku Zadar je imao s Požegom. Slavonke su bile bolje u oba susreta u prvoj i u oba u drugoj fazi natjecanja. Na otvaranju Lige za ostanak Zadranke su se iz Požege vratile s najvećim ovosezonskim minusom od 26 koševa (87:61). Ipak, najbolniji je bio onaj u 11. kolu kada su Požežanke u dramatičnoj završnici slavile 52:54. Kraljice Višnjika tada su svrgnute s trona, a spomenuti je neuspjeh bio njihov treći uzastopni.
Najteži trenutak
Šok i nevjerica u redovima Zadranki zavladali su uoči 14. prvenstvenog kola. Naime, stigla je informacija da Ina Marin potpisuje za Gospić. Ono o čemu se nekoliko dana nagađalo ubrzo je dobilo svoj epilog – Zadar je u borbu za ostanak morao ući bez vođe ekipe i jedne od najboljih igračica Lige. Marin se na najbolji način oprostila u posljednjem prvenstvenom ogledu s Pulom.
Najbolji strijelac
S 281 ubačajem najefikasnija je bila Ivana Blažević. Samo koš manje postigla je Ina Marin koja je svoju kvotu dosegla nastupajući u 14 dvoboja prve faze natjecanja. Potom slijede: Jeričević 244, Sikirić 201, Meštrović 153, Antonija Erslan 146, Akšamović 128, Majstorović 127, Sesar 66, Krstić 52, Popović 30, Rogošić 24, Marija Erslan 7, Skroče 4. Najviše koševa (32) u jednoj utakmici zabile su Ina Marin protiv Agrama u 12. kolu i Karmen Jeričević u dvoboju petog kola Lige za ostanak sa Splitom.
Najkorisnija igračica
U ovoj kategoriji opet prednjače Marin i Blažević, no potonja je odigrala i drugi, odlučujući dio sezone. Ivana Blažević je Mazijino najkvalitetnije “all-round” rješenje, bez obzira našla se u reketu ili iza linije 6,25. Nerijetko je znala povući ekipu u trenucima kada se lomio rezultat, a njena prisutnost na parketu suigračicama je davala dodatni impuls samopouzdanja. Unatoč problemima s koljenom i savjetima liječnika, prestala je igrati tek kada je Zadar osigurao ostanak.
Najjače oružje
Adut Zadra bila je čvrsta i agresivna obrana iz koje su se lakoćom transformirale u fazu napada. Potom bi uslijedila brza tranzicija s najčešće lakim koševima ostvarenim iz polukontri i kontri. Potrebno je napomenuti i njihovu vrlo dobru skok igru. S obzirom na nedostatak visine, malo tko je predviđao da će Zadranke biti učinkovite i u ovom segmentu. Gotovo sve njihove pobjede građene su na ovim temeljima.
Najduža pobjednička serija
U prosincu prošle godine Zadar je bio najugodnije iznenađenje prvenstva. U osam kola “bijelo-plave” nanizale su šest pobjeda te dokazale da mladost i neiskustvo ne moraju uvijek biti nepremostiva prepreka. Najduža serija pritom je bila ona s četiri uzastopna slavlja. Redom su nadigrale Agram, Split, Pulu i Trešnjevku te zasjele na izvrsno drugo mjesto na ljestvici.
Najborbenije
Veliko srce dokazale su Zadranke u pobjedama i porazima. Ako i nije išlo, njihov angažman ne bi izostao. Pamtit će se sjajna obrambena rola Antonije Erslan u srazu sa Splitom. Kapetanica Zadra u šetom je kolu pospremila u “džep” Vedranu Grgin Fonsecu, prvo ime A-1 lige. Ništa lošija nije bila niti Karmen Jeričavić. Povratnica u zadarske redove iz utakmice je u utakmicu demonstrirala sjajne defanzivne role. I u ovoj kategoriji, dva spomenuta imena samo su prva među jednakima.
Najveća otkrića
Odlazak Ine Marin bio je težak udarac za košarkašice s Višnjika, no istovremeno je u prvi plan gurnuo nekoliko potencijalnih novih vođa. Do tada jednoznamenkaste brojke u rubrici pogodaka Jeričević je u pravilu premašivala, a kad bi “zagustilo” preuzimala stvar u svoje ruke. Isto vrijedi i za Ivanu Blažević, dok je Lara Majstorović u posljednjim utakmicama pokazala kako Mazija na njenoj poziciji ima puno više od samo kvalitetne igračice za rotaciju.
Najbolje pokrivena pozicija
Glorija Sikirić i Josipa Sesar pokazale su da za poziciju jedinice Zadranke ne moraju strahovati. Naravno, pod uvjetom da ostanu u Zadru. Sikirić je bila prvi dirigent zadarskih napada s vrlo dobrim brojkama tijekom cijele sezone, a zatreba li, sličan učinak može ostvariti i Sesar.
Najjači skriveni aduti
Zadar ih ima nekoliko, a to su igračice koje su ove sezone ostavile vrlo dobar dojam, no i dojam da mogu još više. U ovu kategoriju spadaju Antonija Erslan, Ema Meštrović i Marina Akšamović. “Više” se odnosi poglavito na ponekad samozatajan učinak i napadu.