Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jergen: Prozivaju nas oni kojima smo priskrbili privilegije

05.05.2011. 22:00
Jergen: Prozivaju nas oni kojima smo priskrbili privilegije


Dok su antifašisti iz svoje borbe išli na direktorska mjesta, naši branitelji su izbačeni na ulicu i napunili zatvore. Rezultat toga i jest da se toliko branitelja ubilo, emotivno je govorio Slobodan Jergen


Polaganjem vijenaca na spomen obilježjima u Novigradu i Pridrazi te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, jučer je obilježena 20. obljetnica uspostave policijske postaje Pridraga. Na svečanom obilježavanju u kripti crkve Gospe od Ružarija u Pridrazi, okupili su se mnogi policajci veterani i njihovi zapovjednici, pa je tako ratni načelnik Policijske uprave zadarske, Tomislav Stanić, rekao da je jedna od zadaća novoosnovanih policijskih postaja u Pridrazi i Kruševu bila stabilizacija sigurnosnog stanja i sprečavanje međunacionalnih incidenata. Posljedica uspostave policijske postaje u Pridrazi bila je i psihološka stabilizacija domaćeg stanovništva koje se od tada osjećalo puno sigurnije. PU zadarska tada je uspjela spriječiti mnoge ekscesne situacije, pa i s hrvatske strane, pa Stanić to vrijeme ocjenjuje kao izuzetno uspješno u radu PU zadarske.
Prvi zapovjednik postaje Slobodan Jergen rekao je da je u to vrijeme postaja brojila 27 policajaca od čega najveći broj baš iz Pridrage, ali i iz Paljuva i Novigrada.
– PP Pridraga osnovana je zbog strateškog položaja mjesta i sigurnosti mještana na cijelom području današnje Općine Novigrad. Postaja je odigrala i humanitarnu ulogu osobito prema Kruševu koje je u to doba bilo u okruženju. No, ispočetka, nije bilo oružja. Policajci su bili naoružani krunicama i hrabrim srcem, a prve kalašnjikove policajci dobivaju od tadašnjeg zapovjednika specijalne policije PU zadarske Đure Župana. Do kraja rujna 1991. policijska postaja je brojila oko 200 policajaca. Zbog svega toga, hrvatski branitelji moraju imati svoje mjesto u povijesti, medijima, školama, jer nije u redu kada nam danas kažu da imamo privilegije. To nam kažu oni kojima smo mi priskrbili privilegije, rekao je Jergen zalažući se da 500.000 branitelja izravno bira, mimo političkih stranaka, svoje predstavnike u Sabor, aludirajući da je to dozvoljeno Srbima, a ne onima koji su branili Hrvatsku. Ako usporedimo naše branitelje i antifašiste vidjet ćemo da su naši branitelji razjedinjeni. Dok su antifašisti iz svoje borbe išli na direktorska mjesta, naši branitelji su izbačeni na ulicu i napunili zatvore. Rezultat toga i jest da se toliko branitelja ubilo, emotivno je govorio Slobodan Jergen.
Svečanom obilježavanju nazočili su i predstavnici PU zadarske na čelu s načelnikom Darkom Carom te ratni zapovjednik 112 brigade Marko Čulina. Načelnik Općine Posedarje Joso Klapan je dodao kao pridraški policajci spadaju u ljude koji kada govore o ratu ne moraju gledati u pod, iako je danas istina da 50 posto ljudi ne voli priče o Domovinskom ratu.