Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ražanački DVD želi imati i vatrogasnu mladež

05.05.2011. 22:00
Ražanački DVD želi imati i vatrogasnu mladež


Cilj nam je oformiti ekipu vatrogasne mladeži, obaviti pregled hidranata na prostoru općine te održavati protupožarne puteve. Nastavit ćemo s dopremom pitke vode pučanstvu u naša četiri mjesta koja još nemaju pitku vodu, a također sve snage usmjerit ćemo na dovršetak gradnje Vatrogasnog doma u Podvršju, kazao je Jović


U općinskoj  knjižnici u centru Ražanca  održana je godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog  vatrogasnog društva Ražanac.  Trenutačno okuplja 55 članova te 15 dobro obučenih gasitelja iz Ražanca i njegovih  sedam općinskih mjesta Podvršja, Rtine, Radovina, Jovića,  Ljupča, Ljubačkih Stanova i  Krneze. Na čelu DVD-a je dr.  Nediljko Jović, dok vatrogasnom postrojbom zapovijeda  Matej Rudić.
Aktivnosti i planovi
Skupštinu je otvorio i njome predsjedao dr. Nediljko  Jović, a nazočili su joj i gosti:  predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije  Kažimir Kolanović, glavni vatrogasni županijski zapovjednik Željko Šoša, načelnik  Općine Ražanac Dragutin  Miočić, predsjednik  ražanačkog OV-a Predrag  Dušević te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan.
Zapovjednik DVD-a Matej  Rudić govorio je o aktivnostima postrojbe u prošloj godini.
– U požarnoj sezoni 2010.  imali smo 18 intervencija  uglavnom otvorenog tipa. Uspjeli smo poboljšati efikasnost  u gašenju, a sve to uz dosta  zastarjeli vozni park. Ako pak  rad društva gledamo kroz period od prošlogodišnje  skupštine mora se istaknuti da  smo u prva tri mjeseca ove  godine imali 16 požara otvorenog tipa. Što se edukacije  mogu se pohvaliti. Imamo tri  člana osposobljena za desantiranje helikopterom. Uz svakodnevne obaveze obavljali  smo određene poslove iz komunalne djelatnosti za potrebe Općine Ražanac i ovdašnje  Turističke zajednice, a posebno smo ponosni na to što smo  smo stanovnicima Jovića, Radovina, Jordana i Stojića distribuirali oko 7 milijuna litara  pitke vode, rekao je Rudić.
Čulo se da je nabavku potrebne vatrogasne opreme,  uglavnom uz sudjelovanje  VZZŽ financijski potpomogla i Općina Ražanac.
O financijskom poslovanju  društva u prošloj godini izvješće je podnio tajnik Damir  Jordan. Pored ostalog je istaknuo da su se prihodi i rashodi u prošloj godini kretali u  visini od 250.000 kuna.
Poštovanje zakona
Da je pored rada na terenu  sve štimalo u skladu sa zakonskim normama, potvrdio  je uime Nadzornog odbora  njegov predsjednik Božo  Čolak, usput pohvalivši  društvo u cjelini.
S financijskim planom za  2011. godinu iscrpno je govorio predsjednik dr. Nediljko  Jović. Najavio je dodatnu obuku i uvježbavanje vatrogasaca,  nabavku opreme kao i jedne  vatrogasne cisterne.
– Težit ćemo uspostavljanju  još tješnje suradnje i sa županijskim i sa zadarskim vatrogascima tako i susjednim  DVD-ima. Nadalje, cilj nam  je oformiti ekipu vatrogasne  mladeži, obaviti pregled hidranata na prostoru općine,  održavanje protupožarnih putova u suradnji s Hrvatskim  šumama. Nastavit ćemo s dopremom pitke vode pučanstvu  u naša četiri mjesta koja još  nemaju pitku vodu, a također  sve snage usmjerit ćemo na  dovršetak gradnje Vatrogasnog doma u Podvršju, kazao je  Jović.
Skupštini su se obratili  predsjednik VZZŽ Kažimir  Kolanović i županijski zapovjednik Željko Šoša. Njih dvojica su apelirali da se poštuju  svi zakoni i propisi kako se ne  bi dogodio slučaj sličan onom  bivšeg šibenskog zapovjednika Dražena Slavice za kojeg je  Šoša potvrdno rekao da je on  po njemu nevin i da se iskreno  nada da će biti oslobođen.
– Bez ispita vatrogasca, bez  liječničkog pregleda bez primjerene odore i ostalih zakonom propisanih normi ne  može se nikoga slati u požar.  Sada su neka druga vremena,  rekli su Šoša i Kolanović.