Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Opet se bralo poljsko cvijeće za blagdan Gospe od Zečeva

Autor: Velimir Brkić

05.05.2013. 22:00
Opet se bralo poljsko cvijeće za blagdan Gospe od Zečeva

Foto: Velimir BRKIĆ



Uoči Dana ukazanja i blagdana Gospe od Zečeva koji se gotovo pet stotina godina slavi u Ninu, organizirano je snimanje dokumentarnog filma u okviru programa za kulturu.
– Zavjetne svetkovine posvećene Gospi od Zečeva ove godine snima Hrvatska televizija, a TV ekipa je predvođena redateljem Draženom Piškorićem, urednikom Aleksejem Pavlovskyjem i producentom Damirom Čengićem. Oni snimaju mještane, kazivače priča kakvi su bili običaji prije i u današnje doba, kazala je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina.
Prema pisanim tragovima Majka Božja se 5. svibnja 1516. godine, ukazala na otočiću Zečevu pastirici, udovici Jeleni Grubišić.
Prema običajima koji su vezani za branje cvijeća subotom ujutro, a dva dana uoči blagdana Gospe od Zečeva, djevojke se okupljaju ispred crkve. U branje cvijeća su išle isključivo mlade djevojke, a jedna starija ženska osoba bi ih pratila u polje te je ona srpom žela poljsko cvijeće. Bralo se jako puno cvijeća jer je na blagdan dolazio veliki broj vjernika.
– Dok se cvijeće bralo djevojke su pjevale. Ubrano cvijeće se slagalo u snopove i nosilo se do crkve, u subotu na predjelu kod crkve zvanom Ploće cvijeće se plelo u vijence koji su se postavljali na glavni portal crkve i tapetić od cvijeća (slično kako se pletu krpare), a on se postavljao na “Gospinu stinu”, tako da se cvijeće moglo uzimati, objašnjava Dejanović.