Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ćurkova kandidatura još nije stigla, a izbori još nisu održani u Galovcu i Pašmanu

05.05.2016. 22:00
Ćurkova kandidatura još nije stigla, a izbori još nisu održani u Galovcu i Pašmanu


Prije četiri godine Kalmeta je za protukandidata imao Rena Sinovčića, a ove godine trebao bi imati Tomislava Ćurka. Tko će biti novi predsjednik Županijskog odbora HDZ-a znat ćemo 15. svibnja
Prestalo je još osam dana do Izborne skupštine HDZ-a Zadarske županije. Novi predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zadar je Joso Nekić, pročelnik zadarskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo. A tko će biti novi predsjednik Županijskog odbora HDZ-a odlučit će se 15. svibnja u Falkensteiner hotelu Donat na Puntamici.
Na jučerašnjoj sjednici Županijskoj odbora na katu zgrade u Medulićevoj 2 nije se raspravljalo o kandidatima za prvog čovjeka županijskog HDZ-a. Zasad nije sije stigla niti jedna kandidatura, protukandidata šefu HDZ-a Božidaru Kalmeti.
Potrebna natpolovična većina
Putem Zadarskog lista svoju kandidaturu za mjesto predsjednika proteklog tjedna je najavio Tomislav Ćurko, 43-godišnji direktor zadarske Čistoće. Međutim, njegova kandidatura još nije zaprimljena. Naime, rok za prijavu svih kandidatura, pa time i za predsjednika stranke i Županijski odbor je do idućeg petka, 13. svibnja, do 9 sati ujutro.
Službene kandidature za predsjednika po važećem Statutu treba potvrditi sa 30 potpisa izaslanika odabranih na izbornim skupštinama šest gradskih i 26 općinskih odbora HDZ-a. Naime, izbori nisu održani u općinskim odborima Galovac i Pašman.
Prije četiri godine Kalmeta je za protukandidata imao Rena Sinovčića, a ove godine trebao bi imati  Tomislava Ćurka.
Što o gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti i direktoru Ćistoće Tomislavu Ćurku kao potencijalnim šefovima HDZ-a u Zadarskoj županiji misle izaslanici, doznat ćemo za osam dana.
Na Izbornu skupštinu bit će pozvano oko 300 izaslanika odabranih na izbornim skupštinama 26 općinskih i šest gradskih odbora HDZ-a te onih po stranačkoj dužnosti.
Naime, jedan dio izaslanika shodno važećem Statutu, poput članova Županijskog odbora, Izvršnog odbora Mladeži HDZ-a i Kluba utemeljitelja HDZ-a, na izbornoj skupštini će punopravno nazočiti. Za pobjedu 15. svibnja, trebat će natpolovična većina glasova nazočnih izaslanika.
Nezadovoljstva u općinskim odborima
Kakav god trenutačno bio odnos snaga, utrka za županijskog predsjednika najbrojnije županijske stranke koja je neprestano u kontinuitetu sama ili u koaliciji na vlasti u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji gotovo 25 godina, postaje sve zanimljivija.
Izvjesno je da na čelo HDZ-a mora doći osoba koja će biti sposobna ne samo pobijediti stranačke suparnike, nego i pridobiti dovoljnu popularnost i ugled među građanima pred lokalne, neposredne izbore za godinu dana.
Jučer se još nisu birali odbori ni komisije potrebne za provedbu redovnih unutarstranačkih izbora. Naime, kako doznajemo, čeka se službena kandidatura kako bi zbog regularnosti izbora Tomislav Ćurko ili možda još netko, u odbore i komisije mogao postaviti svoje ljude.
Na Izbornoj skupštini birat će se i 37 članova novog Županijskog  odbora, a kako doznajemo, jučer je predloženo da svih 6 gradova i 26 općina (bez Galovca i Pašmana) imaju svoje predstavnike u ŽO HDZ-a. Naime, u još aktualnom 33-članom Županijskom odboru ima čak 10 Zadrana, za što su bili zakinuti pojedini općinski odbori pa je bilo i nezadovoljstva.
Kandidaturu za člana Županijskog odbora treba pokrijepiti s 20 potpisa izabranih izaslanika.