Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bit ćemo županija visokog društvenog standarda!

05.05.2017. 22:00
Bit ćemo županija visokog društvenog standarda!


HDZ-ov kandidat za župana Zadarske županije, Božidar  Longin, jučer je medijima predstavio program razvoja Zadarske županije, a riječ je o detaljno razrađenom planu napretka svih njenih krajeva –  od ribarstva, turizma i poljoprivrede, do skrbi za novorođenčad i starije.
Tako je već poslovična novinarska podozrivost prema stranačkim programima pala istoga trena kada je Longin započeo svoju prezentaciju u  vrlo originalnoj atmosferi autohtone konobe “Kraljevski vinogradi” koja  je na jednom proplanku ponad Petrčana uspješno spojila plavo i zeleno,  ono što je i Longinu važno i zbog čega je svoj tim i novinare okupio na  tom mjestu.
Spoj poljoprivrede i turizma ono je što je HDZ-ovu kandidatu jedna od  osnova programa jer, kako je pojasnio na početku, turizam ne možemo  odvajati od poljoprivrede, a poljoprivredu još manje od turizma.
– Nakon godina krize i nestabilnih ekonomskih kretanja posljednji pokazatelji bilježe pozitivne trendove. Ovo je Županija koja je uspjela  sačuvati niske stope nezaposlenosti pa čak i u vremenu najveće krize, a  prema indeksu razvijenosti spada u natprosječno razvijene županije.  Ovo je i županija koja bilježi kontinuirani porast turističkih noćenja, ali i  kvalitete ukupnog turističkog proizvoda, koji se postupno izgrađuje i nadopunjuje turizmom u zaleđu i udaljenim krajevima naše županije.  Osim toga, naša je županija poznata i kao vodeća u djelatnostima ribarstva i marikulture s preko 50 posto ulova i 70 posto uzgoja ribe – kazao je  Longin.
Razvoj županije temeljit će na tri stupa: gospodarski konkurentna i  inovativna Zadarska županija, resursno učinkovita Zadarska županija i  Zadarska županija kao županija visokog društvenog standarda.
– Konkurentno gospodarstvo predstavlja okosnicu sveukupnog razvoja Zadarske županije. Kako bi taj razvoj bio stabilan, u nadolazećem razdoblju kroz naše prioritete i mjere odlučili smo ojačati naše poduzetničko okruženje i poticati razvoj poduzetništva u cijelosti. Potrebno je  našim poduzetnicima osigurati povoljne infrastrukturne, financijske i  administrativne uvjete poslovanja. Posebno ćemo pri tome voditi  računa o mladima, razvojnim tvrtkama, tzv. start-upovima i svima onima koji kreću u poduzetništvo  – naglasio je HDZ-ov kandidat, navodeći   izreku “Tko ne planira, planira neuspjeh”, a koja po njemu, “sigurno ne  vrijedi za Zadarsku županiju”.