Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Medicinskim sestrama i tehničarima Zadarsko bijelo srce

05.05.2017. 22:00
Medicinskim sestrama i tehničarima Zadarsko bijelo srce


Očekuje li se od medicinskih sestara da riješe sve probleme svijeta kada smo već preopterećene, potplaćene, opterećene i iscrpljene? Odgovor je jednostavan: već to radimo, ističe se u poruci uz ovogodišnji Dan sestrinstva
Medicinske sestre i tehničari Zadarske županije Svjetski dan sestrinstva i ove godine obilježit će dodjeljivanjem odličja Zadarsko bijelo srce svojim kolegicama i kolegama, u znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici u kojoj žive i djeluju. Zadarsko bijelo srce tradicionalno se izrađuje od paške čipke, te predstavlja jedinstven spoj međunarodnog i nacionalnog identiteta pripadnika sestrinske profesije.
Dobitnici
Ovo priznanje na svečanosti 9. svibnja primit će Medicinske sestre Odjela za infektologiju Opće bolnice Zadar, te Dušanka Jadreško, Marija Mandić, Danica Frleta, Marija Jovančević, Nela Fantov, Irena Padelin, Nataša Butić, Tanja Šestan, Jelena Gambiraža i Tea Peroš, sve iz Opće bolnice Zadar. Iz drugih ustanova priznanje će dobiti Slavica Perić (Psihijatrijska bolnica Ugljan), Gordana Barbaroša (Specijalna bolnica za ortopediju Biograd), Ksenija Čirjak (Dom zdravlja Zadarske županije, Služba za patronažu), Dinka Ledenko (Zavod za javno zdravstvo Zadar), Meri Buturić (Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije), Davorka Galešić (Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov), Ingrid Korparić (Dom za starije i nemoćne Zadar), Ines Leto (Hrvatska komora medicinskih sestara Podružnica Zadarske županije), Milka Dukić (Hrvatska komora primalja) i Melinda Pupovac (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara Zadar). Bijelo srce zaslužili su i Joško Pavić, Milija Džaja, Marijana Miletić, Dragica Ban, Zora Runjić, Gordana Novosel, Gordana Peraić, Darija Radonja i Ana Sandalić (Medicinske sestre/tehničari Gastroeneterološkog laboratorija Službe za interne bolesti OB Zadar), Marija Štefančić (Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar), dok će zahvalnicu u ime Medicinske škole Ante Kuzmanić dobiti Zdenka Vulić.
Inače, uz ovogodišnji Dan sestrinstva ICN je odabrao temu: “Medicinske sestre: predvodnice u ostvarivanju održivih razvojnih ciljeva”.
– Sestre i tehničari Zadarske županije ga slijede, jer i mi smo dio svijeta. Cilj je podići svijest prvenstveno među profesijom medicinskih sestara o tome što su održivi razvojni ciljevi i zašto su važni, te među stanovništvom, vladama i drugim donositeljima odluka, o doprinosima koje medicinske sestre već čine kako bi postigle održive razvojne ciljeve, ističe voditeljica programa mag. med. techn. Anita Škarica.
Žrtvuju dan i noć
Medicinske sestre širom svijeta rade na poboljšanju pristupa zdravstvenoj skrbi, edukaciji stanovništva, rješavanju siromaštva, prehrane, čiste energije, nejednakosti, održivosti, inovativnosti, pravednosti i svakog drugog održivog razvojnog cilja. Kao primarni pružatelji zdravstvenih usluga u svim zajednicama i u svim okruženjima, ključni su za postizanje održivih razvojnih ciljeva. Stoga, ako vlade i svjetski vođe ne investiraju u sestrinsku profesiju, one ne mogu uspjeti.
– Medicinske sestre, kroz profesiju koju su izabrale, žrtvuju dan i noć za pomoć drugima. Često ih doživljavamo kao anđele, uzore, i brižne ljude dobroga srca. Pa koliko još zapravo mogu učiniti? Očekuje li se od medicinskih sestara da riješe sve probleme svijeta kada smo već preopterećene, potplaćene i iscrpljene? Odgovor je jednostavan: već to radimo! I to je ono što želimo dokazati ove godine dok slavimo postignuća medicinskih sestara, koje nisu ni svjesne da svojim radom već pomažu u postizanju održivih razvojnih ciljeva, poručuje Škarica.
Zadarske medicinske sestre i tehničari najbrojnija su grupacija zdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva, koje svojim doprinosom i svojim alatima: obrazovanjem i radom, čine maksimum u održavanju zdravstvenog sustava pružajući zdravstvenu njegu kontinuirano 24 sata na dan, na svim razinama zdravstvene zaštite. Sestre Zadarske županije također podupiru i pozdravljaju i ovogodišnju temu HUMS-a i ostalih nacionalnih organizacija Sestrinski glas za zdrav život.