Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Trinaestorici spasilaca već osigurano radno mjesto

05.06.2011. 22:00
Trinaestorici spasilaca već osigurano radno mjesto


Petnaest mladih Zadrana prošlog tjedna je na plaži na Boriku sudjelovalo u tečaju za spasioce u organizaciji Hrvatskog crvenog križa i Gradskog društva Zadar. Pažnju kupača plijenile su akcije spašavanja u kojima su aktivno sudjelovali svi polaznici. Prije samog tečaja pristupnici su morali isplivati 400 metara unutar osam minuta te izroniti dvadeset i pet metara u jednom dahu. Također su trebali donijeti i zdravstveno liječničko uvjerenje, a i najniža dobna granica za prijavu je bila 18 godina.
– Ove godine su se nažalost prijavili samo dečki, nije bilo niti jedne cure. No, jako sam zadovoljna s njima. Prosjek godišta se kreće od osamnaest godina pa do druge godine fakulteta. Kroz tjedan dana tečaja obrađuju se tri cjeline; spašavanje, prva pomoć i ekologija. Osim testiranja prije pristupa tečaju, polaznici na kraju tečaja imaju izlazne norme kojih ima izuzetno puno, a jedna od njih su i simulacije koje smo danas radili na plaži. Tu su i realistični prikazi ozljeda na što polaznici moraju reagirati kao pravi spasioci i sanirati ozljede budući da je u edukaciji izuzetno zastupljena prva pomoć, pojasnila je Tanja Jurić, regionalna koordinatorica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa za Dalmaciju.
Jurić je dodala i to kako su prošle godine u Zadarskoj županiji radila 24 spasioca i od petnaest polaznika, trinaestorici je već osigurano radno mjesto. Naravno, ukoliko završe tečaj.