Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Enka Moković sudit će sedmorici za milijunsku prijevaru

05.06.2012. 22:00
Enka Moković sudit će sedmorici za milijunsku prijevaru


– Vrhovni sud odbio je zahtjev za delegaciju, a pošto je većina naših sudaca iznijela svoje subjektivne razloge zbog kojih bi moglo doći do objektivnih prigovora, predmet je dodijeljen sutkinji Enki Moković kao sucu profesionalcu – Vladimir Mikolčević


Nakon što se koncem prošlog tjedna sastalo Sudačko vijeće Županijskog suda u Zadru “vrući spis afere leasing” težak milijune kuna, dodijeljen je sutkinji Enki Moković.
– Vrhovni sud odbio je zahtjev za delegaciju suda, a pošto je većina naših sudaca iznijela svoje subjektivne razloge zbog kojih bi moglo doći do objektivnih prigovora i zbog čega ne mogu suditi u tom slučaju, predmet je dodijeljen sutkinji Moković kao sucu profesionalcu u tročlanom Vijeću – potvrdio nam je v.d. predsjednika Županijskog suda Vladimir Mikolčević. Kad bi se optužena sedmorka optužena za milijunske prijevare, pomaganje u prijevarama i zlouporabu položaja mogla naći na optuženičkoj klupi, Mikolčević nije sa sigurnošću mogao reći. Kazao je kako vjeruje da će sutkinja Moković ročište zakazati čim se za to ostvare svi potrebni preduvjeti.
Nakon podizanja optužnice u “aferi leasing” koncem kolovoza prošle godine suci zadarskog Županijskog suda redom su iznijeli svoje subjektivne i službene razloge zbog kojih su tražili izuzeće s tog predmeta. To je na koncu rezultiralo upućivanjem spisa na Vrhovni sud sa zahtjevom za izuzećem zadarskog Županijskog suda što je nakon šest mjeseci vraćeno uz odbijenicu zahtjeva. Sudac Mikolčević predmet je dodijelio sucu Borisu Radmanu, no on se još jednom pozvao na iste razloge zbog kojih je izuzeće zatražio šest mjeseci ranije. Svoje razloge imala je i sutkinja Dijana Grancarić, pa zatim i suci Antun Klišmanić i Marijan Bitanga, kao i Milan Pećina. Aktualni v.d. suda Vladimir Mikolčević i sudac Ante Anić nisu niti bili u kombinaciji jer su sudjelovali u istrazi nakon što je afera razotkrivena, a akteri privođeni i ispitivani.
Iako je optužnica protiv sedmorice aktera za ukupno 65 kaznenih djela podignuta još koncem kolovoza, njihovi odvjetnici dobili su je na uvid tek u prošli petak, a u narednih osam dana, sukladno Zakonu, svi optuženi imaju pravo na prigovor. O osnovanosti svakog uloženog prigovora odlučivat će se na sjednici Kaznenog odjela, a tek potom optužnica postaje pravovaljana. Kako neslužbeno doznajemo problem bi mogao nastati zbog opsežnosti predmeta zbog čega se sasvim realno može očekivati razdvajanje ovog pozamašnog sudskog spisa kojim je u ovom trenutku obuhvaćeno ukupno 65 oštećenih osoba, mahom kupaca skupocjenih Audija.


Sedam optuženih u milijunskoj aferi




U milijunskoj prijevari u leasing prodaji skupocjenih automobila i brodova istraga je trajala dvije godine, a spis koji je zaključen na oko tisuću i pol stranica preuzeo je tužitelj Slobodan Denona koji je potom podigao optužnicu protiv sedam osoba. Dejan Pupovac, direktor prodaje u Autokući Zadar i njegov kolega, Niko Lisica iz Odjela za financiranje i prodaju Audi auta optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje dokumenata, a na trećem mjestu našao se Ante Kurtović od kojeg se i započelo odmotavati “klupko prijevara”. On je optužen za pomaganje prvoj dvojici te za prijevaru, a slijede vlasnik Autokuće Zadar, Milan Rajlić, pomorci Eleri Vukić iz Vrsi i Marin Mišković s Paga, te Dražen Bezinović, koji je bio zadužen za prodaju Volkswagen automobila u Autokući. Iako je većina kupoprodajnih ugovora sklopljena s raznim leasing kućama, na optužnici se nije našlo niti jedno ime iz tog miljea.