Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Optuženog bi mogli uznemiriti novinari pa je suđenje zatvoreno za javnost!

05.06.2012. 22:00
Optuženog bi mogli uznemiriti novinari pa je suđenje zatvoreno za javnost!


Zatvaranje suđenja za javnost Čulinin je odvjetnik, među ostalim, pojasnio činjenicom da se “ne zna kako bi optuženi Čulina mogao reagirati na nazočnost brojnih novinara i fotoreportera u sudnici, osobito u trenucima kada bude iznosio svoju obranu”


Dvostrukog ubojicu, 41-godišnjeg Vladimira Čulinu jučer, zadarski novinari nisu uspjeli ni vidjeti u sudnici Županijskog suda gdje mu je pred Sudskim vijećem kojem predsjeda Boris Babić trebalo započeti suđenje zbog brutalnog ubojstva oca Stanka u njihovoj obiteljskoj kući u mjestu Pridraga 26. siječnja ove godine.
Naime, zbog činjenice da je optuženi Čulina psihički bolestan te da se od dana uhićenja gotovo cijelo vrijeme liječi na Odjelu psihijatrije zagrebačke bolnice za osobe lišene slobode, njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Ante Krajina zatražio je od Sudskog vijeća zatvaranje suđenja za javnost. Odvjetnik je to obrazložio potrebom zaštite obiteljskog života optuženog naglašavajući kako je on osoba s poremećajima u ponašanju, labilnog karaktera te da se “ne zna kako bi optuženi Čulina mogao reagirati na nazočnost brojnih novinara i fotoreportera u sudnici, osobito u trenucima kada bude iznosio svoju obranu.” Njegov je prijedlog prihvatio i tužitelj Duško Berović te Sudsko vijeće pa su novinari izašli iz sudnice prije nego što su pravosudni policajci doveli Čulinu.
On je, podsjećamo, sjekirom po glavi “zatukao” svog 62-godišnjeg oca i to noću, dok je nesretni čovjek spavao u obiteljskoj kući u pridraškom zaseoku Strana, a onda je nazvao 112 i mirno pričekao zadarske policajce.
Oženjen je i kako smo saznali nema djece, a hrvatskom je pravosuđu poznat od ranije zbog dvostrukog ubojstva i pokušaja ubojstva.
U veljači 1998. godine Čulina je u potkoljenicu propucao Marija Z. da bi deset mjeseci kasnije hicima u glavu ubio Roberta Širinića i Dalibora Sablića Dalu. Navodno ih je smatrao krivima za prodaju heroina njegovu bratu. Na splitskom sudu proglašen je neubrojivim i poslan na liječenje u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče jer, prema mišljenju psihijatara koji su ga tada vještačili, Vladimir Čulina ima duševne smetnje trajnog karaktera.