Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Promicanje kulturne suradnje i europskog zajedništva

05.06.2012. 22:00
Promicanje kulturne suradnje i europskog zajedništva


Cilj projekta je promicanje kulturne suradnje i ugleda Hrvatske u prijateljskoj Austriji te očuvanje i razvijanje hrvatske kulturne posebnosti u demokratskom i prijateljskom ozračju Austrije, poglavito među Hrvatima koji su tamo pronašli svoj novi dom, rekao je Kasap


Izaslanstvo Zadarske županije, Grada Zadra i Općine Zemunik, koje je brojilo 45 članova, u sklopu manifestacije “Dani hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva”, koja se održavala pod sloganom “Zajedno u Europu”, bilo je u trodnevnom prijateljskom, uzvratnom posjetu kod Hrvatsko kulturno-umjetničke udruge Hrvatski san iz Salzburga u Austriji.
Nastup na salzburškom trgu
– Pedesetak članova austrijske udruge predvođeni predsjednicom Verom Papić i Monikom Kalistom, voditeljicom Odjela za kulturu i sport grada i pokrajine Salzburg, početkom rujna protekle godine u sklopu međunarodnog projekta ‘Dani austrijske i hrvatske kulture i prijateljstva’ boravili su u Dubrovniku, Skradinu, Zadru i Zemuniku, objašnjava Josip Marušić, načelnik Zemunika.
Pored Marušića u izaslanstvu su bili predsjednik Županijskog odbora za školstvo i kulturu asistent Josip Miletić, zadarski dogradonačelnik Darko Kasap, ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, zemunički donačelnik Šime Vicković, predsjednik Općinskog vijeća Ivica Šarić, 30-ak članova KUD-a Sveta Kata predvođenih predsjednikom Markom Alvirom te narodni guslar Dane Jurić i diplar Mile Nimac.
– Šibensko-kninsku županiju je predvodio župan Goran Pauk, donačelnik Skradina Robert Podrug, direktor skradinske Turističke zajednice Damir Nakić i predstavnici Nacionalnog parka Krka. S nama je bilo i visoko izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Tomislavgrada iz Bosne i Hercegovine, nabraja Željko Šarić iz zemuničkog KUD-a, uz Veru Papić glavni “krivac” za zemuničko-zadarsko-salzburšku suradnju.
Tijekom trodnevne manifestacije koja se održavala pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji i Savezne vlade pokrajine Salzburg, a u organizaciji udruge “Hrvatski san”, družili su se s iseljenicima iz Zemunika i zadarskog okruženja, koji su ih, između ostalog, došli bodriti tijekom nastupa na glavnom trgu u Salzburgu. Uz Zemuničane, guslara Danu i diplara Milu spektakularni nastup je imao i Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika te ženska klapa Skradinke iz Skradina.
Zrakoplovna veza
– Uz folklorne nastupe predstavili smo i tradicionalne dalmatinske delicije poput pršuta, paškog sira, smokava, maslina, maslinovog ulja, vina i fritula te izložbu domaćih rukotvorina od vune i tradicijskih obrta. Osim nastupa u etnu selu kod Salzburga, dvije večeri smo bili i gosti kod austrijskog Hrvata Petra Barukčića, navodi Marko Alvir.
Gradonačelnik Harald Preuner i predsjednik Instituta regija Europe (IRA-e) prof. dr. Franz Schausberge priredili su i svečani prijem za hrvatsko izaslanstvo na kojem su razmijenjeni i prigodni darovani.
– Cilj projekta je promicanje kulturne suradnje i ugleda Hrvatske u prijateljskoj Austriji, hrvatskog kulturnog identiteta te očuvanje i razvijanje hrvatske kulturne posebnosti u demokratskom i prijateljskom ozračju Republike Austrije, poglavito među Hrvatima koji su tamo pronašli svoj novi dom, rekao je zadarski dogradonačelnik Kasap.
Na prijemu je bilo riječi i o konkretnoj gospodarskoj, kulturnoj i sportskoj suradnji zadarske regije s pokrajinom Salzburg.
– Jedna od tema bila je u vezi s prometnim povezivanjem dvaju gradova, Salzburga i Zadra. Dogovoren je radni sastanak na kojem bi se dogovorio najbolji modus uspostave zrakoplovne veze Beč-Salzburg-Zadar, obznanio je Kasap.
Nazočili su i na svečanoj svetoj misi u čast Presvetog Srca Isusovog, u Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Alojzija Stepinca, koju je predvodio kardinal mons. Vinko Puljić, nadbiskup sarajevski, uz koncelebraciju mons. dr. Aloisa Kothgassera, nadbiskupa salzburškog i župnika fra Zlatka Špehara.
– Boravak u Salzburgu bio je pozitivan primjer međusobnog uvažavanja i oplemenivanja dviju kultura i naroda, zaključila je Renata Peroš.