Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tužiteljstvo odlučuje – zastara ili ratno profiterstvo?

05.06.2012. 22:00
Tužiteljstvo odlučuje – zastara ili ratno profiterstvo?


Bivši direktor Građevinskog poduzeća Radnik d.d. iz Zadra Milan Prtain i nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora tog poduzeća Grgo Rogić sjeli su jučer na optuženičku klupu Županijskog suda gdje im je pred Sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Marijan Bitanga nastavljeno suđenje zbog niza malverzacija s nekretninama poduzeća koncem 90-ih godina.
Prtainu tužiteljstvo na teret stavlja četiri kaznena djela koja je, kako se navodi u optužnici, počinio krivotvorivši dokumente i zlouporabivši svoj položaj i ovlasti u gospodarskom poslovanju, dok se Rogića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti i zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime su poduzeću pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a oštetili Grad Zadar.
Prtain je optužen da je uz pomoć Rogića i Marice Marinović, koja je u to vrijeme bila član NO, pribavio sebi trosoban stan površine od 73,5 metara četvornih u stambenoj zgradi na Bilom brigu na način da su krivotvorili dokumentaciju stanarskog prava. Temeljem te dokumentacije on je potom sačinio ugovor kojim Radnik d.d. njemu prodaje taj stan za iznos od 250 tisuća kuna iako je tržišna vrijednost bila oko 325 tisuća kuna. Taj novac, međutim, kako se navodi u optužnici, nikada nije uplatio već je nakon useljenja naložio da se račun proknjiži kao nedospjelo potraživanje poduzeća. Na taj način on se kao direktor okoristio, a poduzeće Radnik d.d. oštetio.
Prtainu i Rogiću na teret se nadalje stavlja da su u cilju pribavljanja 111.117,44 kuna poduzeću prodali četiri stana prilikom privatizacije, umjesto da su te stanove predali na upravljanje tadašnjem Fondu stambenog gospodarstva općine Zadar.
Branitelj bivšeg direktora poduzeća Milan Petričić, na jučerašnjem je ročištu upozorio kako je za veći dio onoga što se njegovu klijentu stavlja na teret već odavno nastupila apsolutna zastara, a da za jedan dio tek treba utvrditi spada li to kazneno djelo u domenu onih koja ne zastarijevaju. Zastupnik tužiteljstva na te će se navode, kako je istaknuo, naknadno pismeno očitovati pa je suđenje odgođeno za početak srpnja.