Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Pravda čeka sukcesiju

Autor: Siniša Klarica

05.06.2013. 22:00
Pravda čeka sukcesiju

Foto: Siniša KLARICA



Republika Srbija odgovorna je za počinjene zločine, ali će se ova stvar rješavati u postupku sukcesije. Tko će doživjeti zadovoljštinu i namirenje zbog gubitka članova obitelji?


Nekadašnji zatočenici srpskih koncentracijskih logora i zatvora očekuju da će se ulaskom u EU ubrzati rješavanje pitanja odštete za pretrpljene boli i patnje. Udruga koja okuplja bivše logoraše već je predala tužbu srpskom pravosuđu, ali u pozitivan ishod ove parnice malo tko vjeruje.
Jedan od takvih je i Miroslav Jurić iz Škabrnje, koji je 18. studenog 1991. izgubio oba roditelja u masakru nad nevinim civilima. Nije izgubio vjeru da će jednog dana pravda biti zadovoljena, iako ga brinu nedostatak koordinacije među udrugama koje okupljaju civilne žrtve, te presude u pojedinim slučajevima koje su žrtve vodile do sada.
– Ivici Zubčiću iz Pridrage presuđeno je da mora platiti 45.000 kn sudskih troškova. Kad sam to čuo, htio sam povući svoj predmet i dokumentaciju koju za nas vode odvjetnici Zrilić i Korljan. No oni su mi rekli da je dokumentacija ionako zagubljena. Dodatno me uznemiravaju nedavne izjave Vesne Teršelić iz Centra Dokumenta, koja je rekla da je Republika Srbija odgovorna za počinjene zločine, ali da će se ova stvar rješavati u postupku sukcesije. Tko će doživjeti zadovoljštinu i namirenje zbog gubitka članova obitelji?, pita se Miroslav Jurić.
Jurić kaže kako od države prima oko 6.000 kn vojne mirovine, u koju je uračunata invalidnost od 60 posto, ali ne i dodatak na čin, budući da je bio običan vojnik. U ratu je kao pripadnik HV-a proveo četiri godine, nije ranjen, ali je u srpskom zatočeništvu bio od 18. studenog 1991. do 30. svibnja 1992.
Predsjednik Udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora Zadarske županije Radoslav Bobanović kaže da mu je poznat Jurićev slučaj, kao i još 8.000 slučajeva bivših logoraša u čije je ime udruga podnijela tužbe. U tom broju nalaze se pripadnici HV-a, MUP-a te dobar dio, ali ne i svi civilni stradalnici. Na sudu u Srbiji oni potražuju između 20 i 100 tisuća eura odštete po osobi, ali za sad nema naznake da bi se spor mogao dobiti.