Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rusi “vise”, Bjelorusi izvisili

Autor: Irena Jurjević

05.06.2013. 22:00
Rusi “vise”, Bjelorusi izvisili


U Falkensteineru još nemaju informacije o odustanku ruskih turista, no u Zračnoj luci već trpe zbog otkazivanja linije s Minskom
Prihvaćanjem viznog režima EU i slijedom Uredbe hrvatske Vlade, od 1. travnja ove godine u Hrvatskoj se i prema svim turistima iz zemalja nečlanica EU počeo provoditi klasični vizni režim u sklopu kojeg im je za ulazak u našu zemlju potrebna viza. Turistički sektor odmah je najavio kako će to stvoriti probleme dolazaka turista iz pojedinih zemalja, posebno Rusije, Ukrajine i Turske, iz kojih je u zadnjih nekoliko godina zabilježeno povećanje turističkog prometa, a isto se počelo i ostvarivati.
I dok iz Hrvatske turističke zajednice pristižu vijesti kako se viza od jučer izdaje za najviše pet radnih dana; za žurne potrebe za svega tri te za ostale svrhe u najviše 10 radnih dana, turistički djelatnici tvrde kako je do sada za dobivanje bilo potrebno minimalno sedam dana, dok je primjerice u Španjolskoj rok tri dana.
Izgubili tržište
Komplikacije koje su uslijedile oko dobivanja vize, odrazile su se i na Zračnu luku Zadar, koja je ove sezone letovima trebala prvi put ući na bjelorusko tržište. Čarter iz Minska u Bjelorusiji je otkazan upravo zbog viza, kazala nam je direktorica Katica Pupić Bakrač:
– 15. lipnja su trebali početi prvi letovi u Minsk, to bi bila prva godina i početak koji nam je jako bitan jer je to značilo otvaranje novog tržišta. Sveukupno trebalo je biti desetak letova, što nije količinski puno, no za sljedeću godinu smo očekivali povećanje tog broja, pojasnila je.
Direktor Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe kazuje kako se “uvijek negdje gubi, a negdje dobiva”:
Izlazak u što više zemalja
– Upravo zato nije dobro biti orijentiran samo na jednu naciju, primjerice samo na Nijemce ili Talijane. Zbog toga Turistička zajednica Hrvatske ovog tjedna i dovodi turoperatore iz brojnih zemalja kako bi se pridobilo što više potencijalno zainteresiranih partnera.
U Zadar u sklopu tog posjeta u četvrtak pristiže 25 turoperatora pristiglih većinom iz europskih zemalja – Portugala, Belgije, Njemačke, Italije, Švedske, Danske, Estonije, Njemačke i drugih. Među njima ipak nije bilo Rusa te drugih nacija “pogođenih” obvezama potraživanja vize.
S druge strane, u Falkensteiner hotels & residences još nisu primijetili manjak u dolascima ruskih gostiju u njihove hotele na području Zadra:
– Tek sad nastupa vrijeme kada Rusi počinju bukirati smješaj, stoga još nemamo storno rezervacija i ne možemo još uvijek reći hoćemo li imati manje ruskih gostiju nego u prošlim godinama, pojasnila je njihova PR menadžerica Elizabeta Penić, dodajući kako će konkretnije rezultate znati pri kraju ovog mjeseca.