Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Antičević Marinović i Brkić spremni za novu dužnost

05.06.2016. 22:00
Antičević Marinović i Brkić spremni za novu dužnost


Oboje sudaca kao glavnu zadaću najavili su bezuvjetno pridržavati se slova Ustava i zakona Republike Hrvatske
Deset izabranih sudaca za Ustavni sud Republike Hrvatske, među kojima Zadrani Ingrid Antičević Marinović i Branko Brkić, danas će pred predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović položiti svečanu prisegu.
– Osobita mi je čast što sam kao sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske izabran na dužnost suca Ustavnog suda Republike Hrvatske. Namjeravam u obavljanju dužnosti suca Ustavnog suda Republike Hrvatske pridržavati se Ustava i zakona Republike Hrvatske, te i nadalje savjesno obavljati svoju dužnost, kratko je prokomentirao Brkić, a slično je izjavila i Antičević Marinović za koju odlazak na Ustavni sud znači i povlačenje iz politike.
– Odgovorno ću štititi vladavinu prava, Ustav i njegove vrijednosti. Prava građana moraju biti zaštićena bez obzira na njihov položaj u društvu, a javnost često nije imala dojam da je tome tako. Ono što mogu obećati, jest da će mi Ustavom zaštićene vrijednosti biti alfa i omega. To je moj cilj, ali i zadaća. Ista načela slijedit ću kod postupanja u svezi sa zahtjevima o ocjeni ustavnosti pojedinih zakona, neovisno o tome hoće li se odluka svidjeti nekoj političkoj opciji, ili ne, odlučna je Antičević Marinović koja od petka više nije članica SDP-a, pa tako ni saborska zastupnica.
Ingrid Antičević Marinović od petka više nije članica SDP-a, pa tako ni saborska zastupnica. Nju će u saborskim klupama zamijeniti Šibenčanin Franko Vidović, a u Gradskom odboru SDP-a, član koji je prvi na listi. Kako doznajemo od Sabine Glasovac, predsjednice zadarskog GO SDP-a, o tome će tek odlučivati članovi gradskog odbora.
– Temeljem članka 69. Statuta SDP-Hrvatske, ukoliko članica/član Gradskog odbora bude izabran na dužnost nespojivu s članstvom u Gradskom odboru ili iz nekog drugog razloga ne može više obnašati svoju dužnost, Odbor može (ali i ne mora) na njegovo/njezino mjesto kooptirati novog člana/članicu, koji je na listi kandidata dobio najveći broj glasova, iza kandidata koji su izabrani u Gradski odbor. Dakle, Gradski odbor bi na sljedećoj sjednici trebao raspravljati o tome hoće li iskoristiti mogućnost kooptiranja novih članova/članica Gradskog odbora umjesto kolega koji više nisu članovi, pojasnila je Glasovac navodeći da, koliko je njoj poznato, se “ispod crte”  nalaze Radoslava Gregov, Vedrana Misković i Zvonimir Sabljo, svo troje s istim brojem glasova.