Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Geratowska: Ono što smo vidjeli najljepša je karta povratka u ovaj raj na zemlji

05.06.2016. 22:00
Geratowska: Ono  što smo vidjeli  najljepša je karta  povratka u ovaj  raj na zemlji


Naša udruga je najbrojnija u Poljskoj. Imamo čak 38 raznoraznih grupa s preko 650 članova, ponosno ističe voditeljica Udruge Przygoda
U sklopu razmjene djece u šestodnevnom posjetu u Zadru  boravi Folklorna skupina Przygoda iz Rybnika u južnoj Poljskoj, koja  broji 30 članova. Domaćin im je Osnovna škola Zadarski otoci u suradnji s poljskom udrugom Morsko oko, predvođenom  obitelji Oles iz zadarskog naselja Crno, Sandrom rođ. Vukoša i njenim suprugom Aleksanderom iz Rybnika.
– Boravak u Zadru su nam  u povodu Međunarodnog dana kulturne  raznolikosti omogućili Grad Zadar i Zadarska županija, kazala je voditeljica udruge Anita Geratowska.
Rybnik je grad s 140 tisuća stanovnika, čije ime potječe od poljske riječi za “ribe” (ryba) i znači “ribnjak”. Nalazi se u Gornjoj Šleskoj i sa  svojim velikim rudnicima ugljena i termoelektranama je važno gospodarsko područje Poljske smješteno oko 30 kilometara od granice s  Češkom i češkim gradom Ostravom te oko 50 kilometara od Katowica i  oko 125 kilometara od Krakowa.
– Naša udruga je najbrojnija u Poljskoj. Imamo čak 38 raznoraznih  grupa s preko 650 članova, ponosno ističe Geratowska.
Međunarodni dan kulturne raznolikosti u Zadarskoj županiji predstavlja njihovu kulturu kroz plesove i pjesme, tradicionalne zanate i jela.
–  Osim nastupa na Narodnom trgu “kod sata”, u sklopu 11. Gastro  stola u Biogradu na Moru zajedno s DFS “Donatići”, dječjom folklornom skupinom učenika OŠ Zadarski otoci, poljska djeca su sudjelovala  i na Večeri folklora, pjesme i plesa, među čak 500 učesnika ove spektakularne manifestacije, rekla je Sandra.
U OŠ Zadarski otoci održat će  i zajedničke radionice s djecom domaćinima (3a, 3c i 3d razredima s učiteljicama Renatom Grgurević,  Anamarijom Boticom i Ninom Matacin) te zajednički nastup s domaćinima.
– Predviđen je i cjelodnevni izlet na Kornate koji je osigurao Barba  Ive, odnosno Eda i Mate Tolja, roditelji učenika, obznanila je poljska  nevjesta iz Crnoga.
Tijekom sutrašnjeg dana u sklopu Smotre folklora Zadarske županije  2016. održat će se i etno radionice. Večeru sponzoriraju roditelji učenika iz restorana Riva, Dajana i Ante Mamut. U četvrtak je povratak u Poljsku.
– Djeca su prepuna pozitivnih dojmova, fascinantne ljepote zadarskog i biogradskog kraja. Muzeji, Donat, Morske orgulje, Spomenik  suncu, Kornati, šušur Gastro stola i šarenilo narodnih nošnji u Biogradu su najljepša karta povratka u ovaj raj na zemlji, zaključila je Anita  Geratowska.