Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ovoga ljeta nema podizanja cijena ulaznica za kupače

05.06.2016. 22:00
Ovoga ljeta nema podizanja cijena ulaznica za kupače


U postupku donošenja je Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije, pa u Županiji smatraju kako do tad ne treba mijenjati visinu i cijene ulaznice
Vrijeme u kojem su koncesionari samostalno ili uz minimalnu kontrolu određivali nerealno visoke cijene ulaznica za kupače nepovratno je prošlo. Barem tako proizilazi iz Nacrta prijedloga Odluke o odbijanju zahtjeva za davanje suglasnosti na visinu cijene ulaznice za ulazak na plažu ispred Turističkog naselja Pakoštane, kojeg je zadarskom  županu uputio  Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam.
Tvrtka Pakoštane d.d., u čiji je Nadzorni odbor ovih dana ušao američki poduzetnik Gavin Michael Susman, koji se godinama u Hrvatskoj  bavi nekretninskim poslovanjem, zatražila je od Zadarske županije suglasnost na cjenik ulaznica na plažu u sklopu turističkog naselja Pine  Beach Pakoštane, nekadašnjeg Cluba Mediterranee.
Ugovorom o koncesiji na pomorskom dobru sklopljenom 2007.  ovlaštenik koncesije obvezuje se visinu cijena ulaznica formirati u travnju mjesecu svake godine za sljedeću turističku sezonu na način da  Županiji uputi pisani prijedlog o visini cijena ulaznica, a  suglasnost će  dobiti ukoliko se bude smatralo da je visina cijena ulaznica primjerena.
U zahtjevu navode kako su zbog specifične all inclusive usluge koju  mogu pružiti gostima smještenim u samom naselju i bogatog sportskog i  animacijskog sadržaja koji im je na raspolaganju odlučili u cijenu ulaznice dnevnim gostima na plažu uključiti najam ležaljki za plažu, korištenje  sportskih aktivnosti s rekvizitima: odbojka na pijesku, aquapark, malonogometni teren s umjetnom travom te animacijski program na plaži.  Cijena za navedene usluge koje bi bile uključene iznosi 45 kuna za  odraslu osobu dnevno, za djecu od 6-12 godina 20 kuna te djecu mlađu  od 6 godina u pratnji roditelja gratis, stoji u tekstu odluke koji će danas  biti prezentiran na Kolegiju župana.
Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru Zadarske  županije donijelo je međutim Zaključak kojim se Županijskoj skupštini   predlaže neprihvaćanje zahtjeva za suglasnost na visinu cijene ulaznice  za Pine Beach.
– U postupku donošenja je Regionalni program uređenja i upravljanja  morskim plažama Zadarske županije,  kojim će se tematizirati morske  plaže te urediti modeli upravljanja istih, na temelju čega će se izvršiti kategorizacija plaža. Zbog toga smatramo kako nije svrsishodno mijenjati  visinu i cijene ulaznice do donošenja  Regionalnog programa, navodi  Laštro.
Zanimljivo je napomenuti da je sličan prijedlog, temeljen na all inclusive pondi, Pine Beach Zadarskoj županiji poslao i prošle godine, postavivši cijenu od 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu, što je župan također odbio. Cijena tako i nadalje ostaje 30 (odrasli) i 15 kuna (djeca).
L. PERIĆ
 
— Okvir
Odbijeni Biograd, Sukošan i Marina  Preko
Na današnjem Kolegiju župana naći će se čak četiri odluke kojim se odbijaju zahtjevi podnositelja. Uz navedeni Pine Beach, odbijeni su i Marina Preko, koja je  tražila izmjenu granica i područja koncesije, Grad Biograd koji je zapravo protokolirao zahtjev Adria klub hotela da se na pomorskom dobru kojim upravlja izgradi ponton (platforma) radi iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, te Općina Sukošan, koja je  tražila koncesiju na pomorskom dobru radi korištenja parkirališta  te izvlačenja i  spuštanja brodica.
 
— Okvir
Ostrei oduzeta koncesija za uzgoj  školjki
Zadarska županija oduzet će koncesiju za uzgoj školjki na području uvale Stara  Povljana trgovačkom društvu “Ostrea Dalmatia” d.o.o., budući da isto nije plaćalo  propisanu naknadu, pa je dug u travnju ove godine bio preko 110 tisuća kuna. Ostrea je u podnesku navela kako  je na visinu duga utjecala nepovoljna ekonomska situacija nastala uslijed krize, koja je utjecala i na promjene u vlasničkoj strukturi, te  kako je pristupila izradi novog poslovnog i financijskog plana koji se temelji na  uvođenju novih proizvoda i restrukturiranja postojećih dugovanja, te je predložena  otplata duga na rate.  Povjerenstvo je utvrdilo kako nema zakonske osnove za odobrenje zahtjeva za obročnu otplatu duga, te su se stekli uvjeti za oduzimanje koncesije.
Županija je zbog dugovanja raskinula i dvije koncesije za uzgoj školjki s  Poljoprivrednom zadrugom Paklenica, nad kojom je u međuvremenu proveden skraćeni  stečajni postupak.