Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rektorica Vican i brigadir Huljev na poklon dobili khanjar

05.06.2016. 22:00
Rektorica  Vican i  brigadir Huljev  na poklon  dobili khanjar


Sudionici jučerašnjeg kulturnog dana imali su prilike kušati i omanske ražnjiće Mishkak, halvu i pustinjski čaj bez šećera
Već treća generacija pilota Omanskog ratnog zrakoplovstva  (RAFO – Royal Oman Air Force) školuje se u Pilotskoj školi u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik, a jučer su Sultanat Oman predstavili na kulturnom danu u Svečanoj dvorani zadarskog sveučilišta.
Zadranima je daleki sultanat na kraju Arapskog poluotoka prezentirao  Sulaiman Al Barushi. Oman je, istakao je, 64. zemlja na svijetu po brutto  domaćem proizvodu koji iznosi 24.024 američkih dolara po glavi stanovnika.
Njegov kolega Sulaiman Abdullah Zayid al Balushi prikazao je kulturu  i klimu koja vlada u Omanu. Zanimljivo je da je u nekim dijelovima  Omana, npr. u Sallahu, tijekom vrućih ljetnih mjeseci od srpnja do rujna  temperatura ugodnih 15 do 25 stupnjeva a u planinskoj zoni, u siječnju i  veljači temperatura od 5 do 10 stupnjeva. Od atipičnosti arapskog svijeta  tu je i zgrada opere u Muscatu koja je 2011. izgrađena u omanskom stilu  i koja njeguje klasičan operni repertoar. Vrlo jaku socijalu omogućio je  izvoz sirove nafte o kojem je, kao i o ekonomiji, pričao budući pilot RAFO-a Omar Al. Shuriqi.
 Oman, zanimljivo, nije član OPEC-a, a 2015. je prikazao proizvodnju  od milijun barela nafte dnevno. Naeem Al Hanai okupljenima je prezentirao turističke potencijale ove zanimljive, ali i prilično nepoznate zemlje. Tu je prije svega tvrđava Bahla iz 3. tisućljeća prije Krista i nadaleko  poznati vodovodni sustav Falajs.
Sudionici jučerašnjeg kulturnog dana imali su prilike kušati omanske  ražnjiće Mishkak, halvu i pustinjski čaj bez šećera. Oman je i zemlja tamjana, kojim je jučer zamirisala cijela zgrada Sveučilišta. Na malom stolu,  mogli su se razgledati dijelovi omanske nošnje u kojoj najznačajnije  mjesto ima zakrivljeni nož khanjar koji je bio i dio poklona koje je predstavnik Omana Nasser Al Saadi predao rektorici Dijani Vican i zapovjedniku Pilotske škole brigadiru Goranu Huljevu. Nažalost, nitko od gostiju  iz Omana, ali niti od predstavnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nije  imao dozvolu za izjave za medije pa se većina elektronskih medija odmah na početku povukla s prezentacije Omana. Naime, cijela prezentacija održana je na engleskom jeziku. Jedino se na kraju zapovjednik pilotske škole brigadir Goran Huljev zahvalio omanskim pilotima što su  uhvatili malo vremena u zgusnutom programu obuke, kako bi održali  vrlo uspjelu prezentaciju svoje zemlje.