Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski maturanti uključili logiku i svladali biologiju

05.06.2016. 22:00
Zadarski  maturanti  uključili logiku i  svladali biologiju


– Većinom su bili zadaci gdje se moralo logički zaključivati, a manje je bilo teorije. Sve sam napisala i nadam se kako će biti dobro, rekla je Lora Tuta, maturantica iz “Nazora” koja se za državnu maturu počela pripremati već u veljači pa joj nije bilo pretjerano stresno prvog dana državne mature
Ispitom iz biologije jučer u 9 sati počela je državna matura  za 39.600 hrvatskih maturanata, iz gimnazija se prijavilo 13.286 redovitih  učenika, a iz strukovnih škola prijavilo se njih 19.313. Prvi dan mature u  zadarskim je srednjim školama protekao je bez poteškoća.
Tihana Magaš, ispitna koordinatorica u Gimnaziji Vladimira Nazora  pojasnila je kako je ispitu iz biologije pristupio 31 učenik od ukupno 180  maturanata.
– Ispit je protekao vrlo mirno, ništa spektakularno se nije događalo.  Učenicima su već ranije objašnjena sva pravila, pa nismo imali problema. Uostalom i učenici shvaćaju kako je ovo vrlo važno za njih i njihovo  daljnje obrazovanje, rekla je Magaš.
Ispiti iz izbornih predmeta
Pojašnjava kako se ovaj tjedan na državnoj maturi pišu ispiti iz izbornih predmeta. Osim biologije jučer poslijepodne na rasporedu je bio i ispit iz vjeronauka, no u Gimnaziji Vladimira Nazora niti jedan maturant  nije prijavio vjeronauk za državnu maturu.
Lora Tuta, maturantica Gimnazije Vladimira Nazora rekla je kako joj  ispit iz biologije nije bio ni težak, ali ni lagan.
– Većinom su bili zadaci gdje se moralo logički zaključivati, a manje je  bilo teorije. Sve sam napisala i nadam se kako će biti dobro, rekla je Lora.
Za državnu maturu počela je učiti već u veljači kada je krenula na pripreme, pa joj nije bilo pretjerano stresno prvog dana državne mature.  Nisu je prestrašila niti najavljena nova postrožena pravila koja su od ove  godine najavljena za prepisivanje na ispitima državne mature.
A postroženih pravila nije se uplašila niti njezina kolegica Iva B., također iz Gimnazije Vladimira Nazora.
– Očekivala sam kako će ispit biti teži, rekla je Iva kojoj za dva dana slijedi ispit iz psihologije, a dodaje kako bi željela studirati logopediju.
Žele na fakultete prirodnih znanosti
U Prirodoslovno-grafičkoj školi biologiju je jučer pisalo 14 učenika od  ukupno 80 maturanata.
Ravnatelj Tomislav Grbin rekao je kako je sve proteklo mirno, bez  ikakvih problema.
Kristina Matković, maturantica Prirodoslovno-grafičke škole, smjer  ekološki tehničar, biologiju je na državnoj mkaturi izabrala jer želi upisati neki od fakulteta prirodnih znanosti.
– Ispit mi je bio težak, rekla je Kristina.
Isto razmišljanje podijelila je i njezina kolegica Flutra Osmanović koja  priznaje kako se nadala da pitanja neće biti previše teška.
– Nadala sam kako će biti lakše. Bilo je puno logičkih pitanja, rekla je  Flutra koja se za biologiju pripremala tri tjedna, a želja joj je upisati neki  od fakulteta prirodnih znanosti. Dodaje kako se strožih pravila nije  uplašila, jer dodaje, odavno se odustalo od prepisivanja na maturi.
Grbin navodi kako su jučer dva maturanta pisala i ispit iz vjeronauka.
– Imamo i jednog učenika koji je prijavio njemački jezik na maturi, jednog za povijest, a njih čak 24 prijavili su politiku i gospodarstvo. Ove  godine imamo dosta različitih predmeta prijavljenih na državnoj maturi,  obrazložio je Grbin.
Kao i lanjskih godina, i ove su godine najpopularniji izborni predmeti  na državnoj maturi fizika koju je prijavilo 10 tisuća učenika, biologija koju će polagati 7.700 učenika, te politika i gospodarstvo koju je prijavilo  sedam tisuća učenika. Predmeti koje će polagati najmanji broju učenika  su logika, etika i glazbena umjetnost.
Objava rezultata bit će 13. srpnja, rok za prigovore je 15. srpnja, a 18.  srpnja objavit će se konačni rezultati. Podjela svjedodžbi bit će 21.  srpnja.
Jesenski rok polaganja državne mature predviđen je 24. kolovoza do 9.  rujna.